Mi is az a podkaszt?

A rádió remek találmány volt, bár ma már kevésbé látszik, de arra épül a világunk. A wifi? Rádió. A kütyük közti kapcsolatot biztosító bluetooth? Rádió. És ha megkérdezem, hogy a drótnélküli billentyűzetet mi köti a számítógéphez, a babamonitor min sugározza le, hogy szuszog-e a gyerek vagy a garázsnyitó hogyan mondja meg az ajtónak, hogy nyílnia kell, akkor is ez a válasz.

Ha a rádióról szűkebben, a műsoros rádió értelemben beszélünk, akkor is áll, hogy remek találmány. El tud menni főzéshez a háttérben, zenét szolgáltat vezetéshez, ébreszt reggel és így tovább. Annyi mindent lehet csinálni egy folyamatosan sugárzó csatornával, hogy nehéz megérteni miért nincs sokkal több rádió? Vagyis nem, őrületes adminisztrációval jár, drága, engedély kell hozzá, a kalózrádiózás pedig ugyanaz, mint a fentiek mínusz papírmunka, plusz bujkálás. Van viszont jobb.

A podkaszt – nincs rá sajnos jobb szó magyarul – olyan hangos műsor, amit az internetről lehet letölteni. A készítéséhez számítógép, mikrofon és egy ingyenes hangvágó-program kell, a hallgatásához bármi, ami meg tud nyitni egy mp3-fájlt. A podkasztot egy dolog teszi többé az internetről egyszerűen letölthető mp3-nál: vannak programok, amelyek figyelik, hogy van-e új rész a kedvenc adásunkból. Ha felrakunk egy ilyen appot az okostelefonunkra, akkor a készülékből gyakorlatilag zsebrádió lesz.

Minden jel arra mutat, hogy az appok letöltése és az adások megkeresése több fáradság annál, mint amire a magyar felhasználók maguktól hajlandók. Pedig közel ötven folyamatosan frissülő adásból lehet válogatni. A programokat be lehet úgy állítani, hogy csak az otthoni wifin kezdjenek letöltésekbe, így a podkaszthallgatás nem eszi meg a mobilnetes keretet. Azt pedig mindenki maga dönti el, hogy a meghallgatás után automatikusan törlődjön a fájl vagy megtartsa a mobil, hogy később is rendelkezésre álljon.
Bár a fenti szöveg nagyrészt a telefonos használatról szól – munkába menet, munkából jövet esetleg futáshoz szokás podkasztot hallgatni – nem csak mobilon működnek az adások. Aki akarja böngészőben is hallgathatja a laptopon, sőt ha egyszer minden valószínűséggel szemben elterjednek az okoshűtők, azokon is menni fog.

Ha nem csak a magyar adásokat nézzük, akkor még nagyobb a választék. Akad nyelvtanulóknak való, akad szórakoztató, szakmai, és természetesen nem csak beszélgetős műsorok vannak, lehet találni zenés adásokat is.

Kelt

Forrás: https://podkaszt.blog.hu/2016/08/13/mi_is_az_a_podcast