Ha regisztrálsz, akkor további extra funkciókhoz juthatsz hozzá...

#borravalo.hu » Podcast

Web RSS


Adások száma: 35

Utolsó adás: 2016-06-09 15:56:13

Új időszámítás a Villa Tolnaynál
A Villa Tolnay borok rajongói 2018 decemberében már új logóval, megújult címkevilággal találkozhattak a palackokon, a változások azonban ennyivel nem értek véget. Idén elkészül a hazai léptékkel mérve is egyedülálló új pince, illetve két, nem mindennapi borkóstolóval is várják majd a hozzájuk érkező…
Feb. 28
0
Egerben lesz a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője
Idén az Egri borvidéken rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság Elődöntőjét március 2-án. A Magyar Sommelier Szövetség által lebonyolított esemény stratégiai partnere az Egri Borműhely, a verseny főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra. Az itteni versenyszakasz három helyezettje másnap Budapesten…
Feb. 27
0
Bemutatkozik az Egri Borműhely
Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. 2016-ban ültek le először erről beszélgetni. A résztvevők rögtön…
Feb. 27
0
Somló elsőbálozói
A borvidéken január végén első alkalommal rendezték meg hagyományteremtő céllal a Somlói Borászbált. A hajnalig tartó, jókedvű és elegáns rendezvényen a somlói borok mellett fontos szerepet kapott a gasztronómia, a zene és a tánc is. A helyi borászokat ugyan összefűzi a munkakapcsolat, szakmai rendezvényeken,…
Feb. 04
0
Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre
Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönség szavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött. A Beerselection.hu sörszaküzlet és…
Jan. 25
0
Forgalomban a magyar gluténmentes sör
Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.  Fokozatosan vezette be a piacra az elmúlt hónapokban…
Jan. 17
0
Történetekkel teli borospalackok
A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál. Mi újság Vidáéknál?  2011-ben a magyar borvilág Vida Péterre figyelt, hiszen abban az évben nyerte el az Év Bortermelője…
Jan. 17
0
Karácsonykor aszúval koccints!
Remélem már sokan vagyunk, akiknek teljesen természetes, hogy az ünnepek alatt egy-két palack tokaji aszút is nyitunk. Megkoronázza az étkezéseket, a tradicionális karácsonyi süteményekhez remekül illik, de nekem például a karácsonyfa melletti olvasásokhoz is elengedhetetlen kellék. A #KoccintsAszuval…
Dec. 14
0
Etyeki Kúria Pinot Noir – hatos évjáratválogatás
A pinot noir a világon az egyik legrégebb óta termesztett szőlőfajta. Burgundiában már a középkorban teret hódított, mára a világ minden hűvösebb klímájú borvidékén megtalálható, a magyarországi komolyabb telepítések és elterjedése a 90-es évek végére tehető. Az Etyeki Kúria 2001-es első telepítését…
Nov. 30
0
Ismét a tokaji aszút ünnepelhetjük
December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. #aszuday „Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk…
Nov. 30
0
Kreinbacher pezsgő a CSWWC világbajnokok között
A somlói Kreinbacher Birtok pezsgőjét a világ legjobbjai között díjazta a zsűri a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) díjátadóján, Londonban. A Birtok két trófeával tér haza a gáláról, a Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a ’World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape’ címet…
Oct. 26
0
Címkeváltás Bolykiéknál
Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.…
Oct. 11
0
Őszi ízek rozé mellé
Beköszöntött az ősz, és ugyan elmúlt a nyári hőség és a jeges italok ideje, de a rozék népszerűsége ilyenkor is töretlen. Kicsit visszaidézik a nyarat, de a szezonális fogások mellé is remekül párosíthatóak, a Nagygombos Borászat legalábbis kitartóan hisz abban, hogy a rozé nem egy egyévszakos történet…
Oct. 08
0
Az amerikai sörforradalom egyik legnépszerűbb sörtípusa készül Pécsen
Hagyományos módszerekkel készül az amerikai sörforradalom egyik legismertebb sörtípusa a Pécsi Sörgyárban. A Pécsi APA a megújuló Pécsi Sörgyár új, szuperprémium sörcsaládjának első tagja. A legnagyobb hazai kisüzemi sörfőzdeként számon tartott Pécsi Sörfőzde egy teljesen új sörtípussal, egy felsőerjesztésű,…
Sep. 14
0
Itthon is felkapott a gin
Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is a gin, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra…
Aug. 31
0
Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen
Eger régóta az egyik legkedveltebb úti cél a borrajongók körében. A gyümölcsös és változatos stílusú borokat adó borvidék augusztus végén ismét remek programmal és exkluzív mesterkurzusokkal készül az Eger-rajongók számára. A második Vino Kóstoló Ünnepen, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek meg…
Aug. 08
0
Hordóba zárt bor – Bemutatkozik a tango
Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett. A pince a kezdetektől egymás mellett alkalmazza a modern és a hagyományos technikákat,…
Jul. 24
0
Kasnyik Tamás a Kürti Borfesztiválról
Július 20-21-én megnyitja kapuit a kürti szőlőhegyen megszervezett, különleges hangulatú fesztivál, ahol a természetes borokat a pincék között járva, utcazenészeket hallgatva kóstolhatjuk. A főszervező, Kasnyik Tamás mesélt a kuriózumnak számító borünnepről. 2008-ban rendezték meg első alkalommal a…
Jul. 17
0
Az év egyik leghangulatosabb borfesztiválja Kürtön
A legtermészetesebb autentista borok, egy varázslatos szőlőhegy és utcazenészek a pincék között, ezek a legfontosabb összetevői a július 20-21-én megrendezett 11. Kürti Borfesztiválnak. Kürt magyar borászai szerte a Kárpát-medencéből hívtak hozzájuk hasonló szakmai elveket valló pincészeteket, így igazi…
Jul. 10
0
Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép
120 ezer példányban, összesen 64 vendéglátóhellyel a “fedélzeten” – köztük éttermek, borászatok, cukrászdák és szálláshelyek – jelent meg az idei kiadvány. Újdonság, hogy a Gasztrotérképet mostantól digitális formában is használhatjuk, így egy kattintással megtudhatjuk, hol vannak a hozzánk legközelebbi…
Jun. 08
0
24 órás, világkörüli ünneplésre készül a Moët & Chandon
A champagne-ház idén június 9-re hirdette meg a Moët & Chandon Grand Day-t, amikor szerte a világon, 24 órán át közös koccintásra hívják a pezsgőkedvelőket és több mint 80 országban együtt ünnepelnek. Magyarország másodjára csatlakozik a reggeltől hajnalig tartó világkörüli eseménysorozathoz – éttermek,…
Jun. 07
0
2018-ban is Gere Jazz Fesztivál
A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon 2018. június 8-9. között ismét megrendezik – ezúttal már hetedik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak,…
May. 25
0
Két séf, váratlan kombinációk, rekordszámú pezsgő
Idén a gombóc mellett a pezsgő és kaviár lesz a főszereplő a Gourmet Fesztiválon, ennek örömére a Kreinbacher Birtok rekordszámú pezsgőt és champagne-t poharaz, köztük izgalmas újdonságokat és presztízs cuvée-ket. Most először a somlói Kreinbacher Bistro is fesztiválozik, rendhagyó koncepcióval: séfjük,…
May. 16
0
Szekszárdi Nyitott Pincék
Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket. Joggal kérdezheti bárki,…
Apr. 25
0
Megújultak a Gere borok
Új külsőt vettek fel a Gere Pincészet borai, jelezve a harminc éve tartó történet következő szakaszát. A név is módosult: “A. Gere” olvasható a címkéken, utalva Gere Attilára és gyermekeire, Andreára és Attilára egyaránt. A címkéken túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált. A hetedik…
Apr. 25
0
Pezsgőt júniusban
Második alkalommal szervezik meg a nyári pezsgőkóstolót, most már Pezsgő Június címmel. Jogosan, hiszen a melegben nagyon jól esnek a bubik. Harsányi Dáviddal, a kóstolót szervező Winelovers oszlopos tagjával beszélgettünk arról, hogy mivel is várja vendégeit idén a Pezsgő Június. Pezsgőházak, mesterkurzusok,…
Jun. 09
0
Áprilisban kékfrankos
Hamarosan itt a Kékfrankos Április kóstolórendezvénye. A szervezővel beszélgettünk a kóstolóról és a kékfrankosról. A tavalyi kóstoló után a tapasztalatokból tanulva a rendezők megtartották, ami jól bevált, de újítottak is. Harsányi Dáviddal ültünk le, a Kékfrankos Áprilist szervező Winelovers csapatából.…
Apr. 19
0
Októberben idén is olaszrizling
Idén is az olaszrizlinget helyezi fókuszba az Olaszrizling Október, melynek célja, hogy bemutassa a fajtára kiemelkedő adottságait, változatosságát. A szervezővel beszélgettünk. Már hagyománynak tekinthető az Olaszrizling Október, és nem csak a nagy kóstoló, hanem a rendezvényez egész hónapban csatlakozó…
Oct. 05
2
Pezsgő Szalon: csak a bubik
A pezsgő lesz a főszerepben június 20-án, a Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstolóján. Minden, ami champagne, cava, habzóbor és gyöngyözőbor megtalálható lesz.  Harsányi Dáviddal Fater beszélgetett a Pezsgő Szalonról és a nagy kóstolóról. Itt lehet meghallgatni: (A podcast alatt a The Easy Riders –…
Jun. 09
0
Bazi nagy tokaji kóstoló
Tokaj lesz terítéken március 28-án az egyik legnagyobb szabású tematikus kóstoló eseményen. A Tokaj Grand nem csupán borbemutató, és nem is csak egy esemény – célja az, hogy az egész borvidéket közelebb hozza. A Tokaj Grand egyik szervezőjével, Harsányi Dáviddal beszélgettem arról, mi is ez az…
Mar. 27
0
Bordó Blend először
Ahogy egyre hidegebbek a napok, úgy fordulunk a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé. A boroknál is így van ez, ilyenkor szívesebben nyitunk egy sűrűbb, olajosabb, komplexebb, harapnivaló bort. A Winelovers idén először rendezi meg a Bordó Blend programsorozatot. A programsorozat a cabernet franc,…
Nov. 25
0
Sörök a sonkához
Rendhagyó módon a kézműves és kisiparos sörök háza táján kerestük a sonkához valót idén. A kínálat bővül, a minőség egyre jobb. A kézműves sörök világában most zajlik az a forradalom, ami a boroknál 15 éve kezdődött. Hogy kerül sör egy borboltba? Tettük fel a kérdést a Radovin borszaküzlet empirikus…
Apr. 22
0
A kékfrankos áprilisban
Április havát tűzték ki a kékfrankos ünneplésére a Winelovers szervezői. Egész hónapban rendezvények, kóstolók várják azokat, akik a kékfrankosra kíváncsiak a Kékfrankos Most! rendezvénysorozat keretében. Harsányi Dáviddal korábban beszélgettünk már az Olaszrizling október és a Magyar Borok Bálja kapcsán.…
Apr. 08
0
Mangó és Úrágya
Lenkey Gézával legutóbb egy éve beszélgettünk hosszabban, akkor is egy évjáratkóstoló kapcsán. Géza most a 2007-es sorát mutatta be, pár kivétellel – ismét. A fiatal mádi borász szerint a fogyasztók túl gyorsan lehagyták az évjáratot, ezért kell újra felhívni rá a figyelmet. A piac sokszor keresi…
Mar. 31
0
Borkokárda
Hol ér össze 1848 és a bor? Mi lett volna, ha Petőfi borverseket szaval azon a bizonyos napon? Mit köszönhet a szabadságharcnak Kalifornia? Ezekre a kérdésekre próbáltunk meg választ adni a Nemzeti Múzeum kertjében, és készült egy ünnepi borkokárda is. Faterrel éppen elcsíptük a Nemzeti Múzeum kertjében…
Mar. 15
0
bla bla