Ha regisztrálsz, akkor további extra funkciókhoz juthatsz hozzá...
logo

#Ebédszünet

Web RSS


Adások száma: 29

Utolsó adás: 2020-03-25 05:00:00

Növényi étrendek II.
Az MDOSZ állásfoglalását bemutató minisorozatunk második részében arról beszélünk, milyen kapcsolatot találtak a kutatások a növényi alapú étrendek és a krónikus betegségek között. Szóba kerül többek között az elhízás, a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és a csontritkulás is. Az epizód második…
Mar. 25
2
Növényi étrendek I.
A növényi alapú étrendek (például vegetáriánus, vegán) egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. Ebben az epizódban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének a növényi étrendekkel kapcsolatos állásfoglalásáról fogunk beszélni. Milyen pozitív hatásai lehetnek? Mik a kritikus tápanyagok? Mivel…
Mar. 18
4
A vastagbélrák elleni küzdelem a megelőzésnél kezdődik
Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. Az epizódban elmondjuk, milyen életmódbeli tényezők befolyásolják a vastagbélrák kialakulását és mit tudunk tenni az egészségünk érdekében, valamint azt, milyen szűrővizsgálatra érdemes elmenni és milyen tünetekre kell figyelni. Facebook oldal: # Zárt…
Mar. 04
0
Egészséges étrend megfizethetően
Sokan gondolják, hogy egészségesen étkezni vagyonokba kerül. Ennek gyakran az az oka, hogy az egészséget a különböző "superfood"-ok fogyasztásával azonosítják. Ezért beszélgetünk ebben az epizódban többek között az egészséges élelmiszerek kifejezésről, és sok hasznos tippet is adunk a spóroláshoz. Facebook…
Feb. 26
3
Étrend-kiegészítők - mit, miért, hogyan?
Tapasztalataink alapján rengeteg a tévhit és a félinformáció az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban a lakosság körében. Az epizódban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat: mik az étrend-kiegészítők, mit kell feltüntetni a csomagolásukon, hogyan kerülnek forgalomba, kinek lehet szüksége rájuk és mi…
Feb. 19
4
Főzőiskola II. - dúsítás, energiacsökkentés
Fogyás..hízás... talán alig van olyan ember, aki ne szeretné ezek közül valamelyiket. És bár mindkét csoport az gondolja, hogy a másik csoportnak milyen könnyű, sajnos mindkettő megvalósítása igen nagy nehézségeket tud okozni. Hogy is érdemes nekiállni ezeknek? Mikre kell odafigyelni, ha növelnétek…
Feb. 12
1
Étrendi javaslatok a daganatterápia okozta mellékhatások enyhítéséhez
Február 4-e a Rákellenes Világnap. Ennek alkalmából készült ez az összefoglaló, amely segítséget nyújt a daganatos betegségek kezelése alatt fellépő mellékhatások csökkentéséhez. Ezekkel a praktikákkal könnyebbé válhatnak a mindennapok, problémamentesebbek lehetnek a kezelések.  Facebook oldal:…
Feb. 05
4
Probiotikumok, prebiotikumok
Biztosan sokan hallottátok már a probiotikumok, prebiotikumok kifejezéseket. De mit is jelentenek pontosan? Mire jók és hogyan lehet őket étkezéssel bevinni a szervezetbe? A mai epizódban erről beszélgettünk. Az epizódban ajánlott könyv:  Giulia Enders: Bélügyek # Facebook oldal: # Zárt Facebook…
Jan. 29
5
Csíráztatás a téli időszakban
Szeretnétek a téli időszakban is egészségesen táplálkozni, de nehezebb ilyenkor megoldani a megfelelő és változatos zöldségbevitelt? Jó alternatívák erre a könnyen elkészíthető, de mégis finom és változatos csírák. Ezzel kapcsolatban szedtük össze nektek a legfontosabb tudnivalókat és a saját tapasztalatainkat…
Jan. 22
3
A lúgosítás- és ami mögötte van
Fáradtnak, kimerültnek érzed magad az ünnepek után? Megfogadtad az új év alkalmából, hogy életmódot váltasz? Akkor már nagy eséllyel elmerültél az internet adta végtelen tippek között, és talán már a lúgosítás is köztük volt. Mit kell tudni a lúgosításról? Mik a felmerülő problémák? Ebben az epizódban…
Jan. 15
7
Újévi különkiadás
Újév alkalmával egy rendhagyó podcast-epizóddal készültünk Nektek: ezúttal a saját táplálkozásunkról beszélünk. Elmondjuk, mik az erősségeink és a gyengeségeink, valamint átbeszéljük, miken szeretnénk változtatni ebben az évben. Az epizód végén pedig elmondjuk, mik a terveink a csatornával 2020-ban.…
Jan. 01
2
Epeválság - avagy hogyan ne végződjenek a sürgősségin az ünnepek
A karácsonyi időszakban hagyományosan fogyasztott ételeink, italaink nem kifejezetten kedveznek az epe- vagy hasnyálmirigybetegeknek. Ilyenkor három lehetőségük van:  - elfogyasztják a hagyományos ételeket, kockáztatva a panaszok kiújulását (és akár a kórházba kerülést),  - nem esznek az ünnepi…
Dec. 18
1
A laktózintolerancia
Mi pontosan a laktózintolerancia? Mit érdemes tudni a laktózmentes tejről? Mikor szükséges a használata? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattok választ ebben az epizódban, és pár tévhittel is megismerkedhettek. Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: # Instagram: # Email: ebedszunetpodcast@gmail.com…
Dec. 11
4
Hasznos tanácsok sztómaviselőknek
Mi az a sztóma? Kell-e speciális étrendet tartania egy sztómaviselőnek? Mire érdemes figyelni a nyersanyag-válogatásnál? És hová tudtok fordulni, ha magával a sztómaviseléssel kapcsolatban szeretnétek információkat szerezni? A Van Holnap! Zsákos Alapítvány honlapja: # Facebook oldal: # Zárt Facebook…
Dec. 04
0
"Speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek" - iható tápszerek, tápanyagmodulok..
Mik a tápszerek? Milyenek vannak? Mire kell odafigyelni a fogyasztásuk során? Többek között ezeket a kérdéseket is megválaszoljuk ebben az epizódban. *Javítás: a Medidrink nevű tápszert a Medifood cég gyártja. Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: # Instagram: # Email: ebedszunetpodcast@gmail.com…
Nov. 27
6
Mit válasszunk? - Zsiradékok
Mit válasszunk? sorozatunk legújabb részében a zsiradékok témakörét vesézzük ki. Beszélünk az állati eredetű zsírokról, az olívaolajról, és részletesen átbeszéljük, kinek és miért ajánlott vagy éppen nem ajánlott a kókuszzsír fogyasztása. Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: # Instagram: # Email:…
Nov. 20
6
Mit válasszunk?- Édesítőszerek
November 14.-e a Cukorbetegség világnapja, Emiatt esett a választásunk az édesítőszerekre, hiszen ezeket (többek között) a cukorbetegség diétás kezelésében is gyakran alkalmazzuk és fontos szerepet töltenek be a natív cukormentes étrendben. Említett cikk: # Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: #…
Nov. 13
9
Főzőiskola I. - ételkészítési technikák
A pörkölt is lehet "diétás"? Milyen rántások vannak? Mikre érdemes figyelni a habarás készítésénél fogyókúra során? Mivel sűrítsünk, ha a hízás a cél? Mire figyeljen egy vesebeteg? Többek között ezekről is beszélgetünk az ételkészítési technológiákról szóló epizódunkban. (Figyelem! Ha bárki tudja mi…
Nov. 06
5
Az ideális testtömeg nyomában
Az egészségünk megőrzésében nagy szerepe van annak, hogy mennyire tudjuk megközelíteni (és hosszú távon megtartani) a számunkra ideális testtömeget. De honnan tudjuk, mi az ideális? Ebben az epizódban olyan módszerekről, számításokról beszélünk, amelyeket mindenki el tud végezni otthon, hogy az ideális…
Oct. 30
5
Címkekisokos
Az élelmiszercímkéken mindenki hasznos információkat találhat vásárlás közben, Ti tudjátok mik ezek? Ezzel kapcsolatban gyűjtöttük össze a fontos tudnivalókat, hogy ti is tudatos vásárlóvá válhassatok, és eligazodjatok az ezernyi termék között! Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: # Instagram: #…
Oct. 23
4
Rost- és folyadékfogyasztás
Magyarországon sajnos az ajánlott napi rostbevitelnél jelentősen kevesebbet fogyasztunk átlagosan, emiatt úgy éreztük nagy a létjogosultsága ennek a témának. Az epizódot meghallgatva azt is megtudhatjátok, miért olyan fontos erre odafigyelni a mindennapokban! Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport:…
Oct. 16
4
Miért (nem) félünk a szénhidrátoktól?
A makrotápanyagokról szóló három részes sorozatunk lezáró epizódjában a szénhidrátokról beszélünk. Elmondjuk, hogyan csoportosítjuk őket, mennyit kellene fogyasztani belőlük és kitérünk a hozzáadott cukor és a fruktózfogyasztás témájára is. Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: # Instagram: # Email:…
Oct. 02
4
Miért (nem) félünk a fehérjéktől?
A makrotápanyagokról szóló három részes sorozatunk második epizódjában a fehérjékkel kapcsolatos fontosabb információkat hoztuk el nektek. Facebook oldal: # Zárt Facebook csoport: # Instagram: # Email: ebedszunetpodcast@gmail.com A podcast adásaink nem helyettesítik az egyéni étrendi tanácsadást!
Sep. 25
4
Miért (nem) félünk a zsíroktól?
Ahhoz, hogy a mindennapokban megfelelő döntéseket hozhassunk a táplálkozásunkkal kapcsolatban, fontos ismerni a makrotápanyagokat.. Ezért is készültünk egy három részes sorozattal nektek, aminek az első epizódjában a zsiradékokkal kapcsolatos fontosabb információkat szedtük össze. Facebook oldal: #…
Sep. 18
5
Mindennapi játékunk, az "energialibikóka"
Legújabb epizódunkban a megfelelő napi energiabevitellel kapcsolatban hoztunk nektek egy kis iránymutatást, hiszen ez igen fontos alapja a hosszútávú egészségmegőrzésnek, betegségek esetén pedig az eredményes kezelésnek. (ui.: mindez nem jöhetett volna létre a buzgó kutya segítőtársak által keltett…
Sep. 11
5
Nem (csak) a méret a lényeg!
Az egészséges táplálkozás egy összetett "rendszer". Ebben a kialakított  napi rutinnak és a rendszeres étkezéseknek is fontos szerepe van, a megfelelő adagnagyságokon és a nyersanyag válogatáson felül. Ezzel kapcsolatban szerettünk volna egy kis segítséget nyújtani számotokra. Facebook oldal: …
Sep. 04
10
Okostányér-magyar ajánlás az egészséges táplálkozáshoz
Az Okostányér, azaz a magyarországi ajánlás az egészséges táplálkozáshoz az egyik legalapvetőbb téma. Egyrészt az egészséges táplálkozás nagyon sok betegség kialakulását megelőzheti vagy késleltetheti. Másrészt, azért választottuk ezt a témát az első alapozó részek közé, hiszen a leggyakrabban előforduló…
Aug. 21
9
Mi fán terem a dietetikus?
 Diabetikus? Diabetológus? Diatetikus? Diétás nővér? Gyakran találkozik ezekkel a megnevezésekkel egy dietetikus. Ezért is gondoltuk, hogy elsőként tisztáznánk kicsit a dietetikus hivatást, hogy tudjátok mégis hova fogtok kerülni például akkor, mikor az orvos dietetikushoz küld Titeket.  Egészségügyi…
Aug. 07
7
Kezdődik az Ebédszünet!
Sziasztok! Ez itt az Ebédszünet bemutatkozó része, amelyből megtudhatjátok kik vagyunk mi, milyen témák várhatók és mégis miért kezdtünk bele ebbe a podcast csatornába.  Facebook oldal:  # Zárt Facebook csoport: # Instagram: # Email: ebedszunetpodcast@gmail.com
Aug. 05
12
bla bla