Ha regisztrálsz, akkor további extra funkciókhoz juthatsz hozzá...
logo

#G7 Beszélgetések

Web RSS iTunes


Adások száma: 66

Utolsó adás: 2020-10-17 07:10:12

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e
G7
A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.
4
G7 Podcast: gázárak, rezsicsökkentés, és egy nem várt világpiaci fordulat
G7
Egy nem várt fordulat következtében úszta meg a kormány a piaci alá nyomott rezsiárakből következő gazdasági bajokat, új rezsicsökkentés mégsem várható.
0
Gáz helyett geotermikus energiával fűteni nemcsak zöldebb, hanem olcsóbb is lenne
G7
Évtizedek óta tudjuk, hogy nagy lehetőség lenne benne, mégis alig van előrelépés. A G7 Podcast vendége Tóth Anikó Nóra, a geotermikus energia nemzetközileg elismert kutatója.
3
Ha a válságra számítunk, az már nem is válság, hanem jövőkép
G7
Miért vészelte át a magyar energetikai rendszer ilyen simán a járványhelyzetet, és hogyan működhet a legjobban a megújuló energia? Az Alteo vezetői, ifj. Chikán Attila és Luczay Péter a G7 podcast vendégei.
2
Azzal, hogy megállt a világ, tízéves technológiai ugrást hajtottunk végre
G7
Sok területen sikerült hatalmasat előrelépni a járvány idején. Az SAP Hungary vezetője a G7 Podcast vendége.
1
Ezután: Lélektanilag sokat számíthat, ha a nyáron elindulhat a belföldi turizmus és a fesztiválok
G7
Duca Andrea a G7 és a Dumaszínház közös podcastjának vendége.
3
Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről
G7
A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.
0
Ezután: Mikor állhatnak újra lábra a színházak?
G7
Az élet és a színház olyan közel van egymáshoz, hogy a lezárások a színházi életet is teljesen felszámolták. Az Ezután podcast vendége Dömötör András színész-rendező.
2
Ezután: Elfogytak az önvédelmi fegyverek a boltokból, erősödni fog az uzsora
G7
Egyre többen attól tarthatnak, hogy elveszítik a megélhetésüket, és kénytelenek lesznek a törvényen kívül keresni a megoldást.
5
Scheiring Gábor: A kormány sokat segített a nemzeti tőke egy részének, de a felzárkózáshoz ez kevés lesz
G7
G7 podcast! Jó idők jártak azokra a magyar cégtulajdonosokra, akik tudásszegény, munkaintenzív termelést végeztek. Ezért is olyan stabil a NER.
2
Ezután: A tanároknak meg kell tanulnia, hogy nem kontrollálhatják mindig a tanulókat
G7
Már a járvány és a kényszerű távoktatás előtt is idejétmúlt szemlélet volt, hogy a tanárnak és a diáknak egy térben kell lennie, hogy oktatás történhessen. Moss László, az Eötvös gimnázium igazgatója az Ezután podcast vendége.
2
A szegény országok gyorsított tempóban húzzák fel a szociális védőhálót a vírus miatt
G7
Kockára került minden, amit előrelépett a világ a globális szegénység felszámolásában. Sipos Sándor, a Világbank tanácsadója a G7 podcast vendége.
7
Ezután: Nem biztos, hogy jót tesz a környezetnek a home office
G7
Valóban jó a távmunka a környezetnek? Mit hasznosíthatunk a mostani tapasztalatokból? Sok más mellett ezekről beszélgetett Litkai Gergely Bart István klímapolitikai szakértővel.
5
Ezután: Katasztrófasorozat jön, de ezt nem közvetítik majd a híradók
G7
Indul a G7 és a Dumaszínház új podcastja, az Ezután. Litkai Gergely beszélget Feledy Botond külpolitikai szakértővel arról, hogy mit várhatunk a koronavírus utáni világban.
4
Már soha nem fogunk úgy dolgozni, mint korábban?
G7
Vállalatvezetőket kérdeztük arról, hogy szerintük miben változik az életünk és a munkánk, mi marad velünk hosszabb távon is a mostani, egészen kivételes helyzetből.
2
GfK: az online elektronikai vásárlásaink nem helyettesítik a bolti eladásokat
G7
Az online kereskedők mellett a nagyobb raktárkészlettel rendelkező cégek vészelhetik át eredményesebben az előttünk álló periódust, mondja a GfK ügyvezető igazgatója.
2
Cser Tamás: Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe
G7
G7 Podcast! A Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az emberek optimizmusa és élni akarása miatt gyorsan visszatérhet a gazdaság a most még mélyülő válság után.
0
„Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe” – ismert szakértők a válságról
G7
Rendkívüli G7 Podcast! Milyen ez a gazdasági sokk, ami hirtelen elhatalmasodott a világon, hogyan kell megoldani, és milyen lesz a jövő? Chikán Attila, Gyurcsik Attila, László Csaba, Palócz Éva és Szabó László válaszol.
5
Húsz év múlva eltűnhetnek a benzines és dízelautók a szalonokból?
G7
Az üzemanyagcella megoldhatja azt a problémát, amit az akkumulátorok nem tudnak, de még várni kell rá legalább egy évtizedet. Ez volt a negyedik G7 Podcast Live.
8
Indokolt a hisztéria az új koronavírus miatt?
G7
G7 Podcast! Vendégünk Marton Péter biztonságpolitikai szakértő, akivel a vírusról elérhető információkat és az egyes országok járványellenes intézkedéseit beszéljük végig.
7
Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára
G7
G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.
5
Zsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintot
G7
Meg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.
4
G7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengeti
G7
Néhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.
1
G7 Podcast: Rossz előrejelzések és egy fölösleges vasút kisiklása
G7
Miért ilyen nehéz megjósolni a gazdasági növekedést? Lehet, hogy nem lesz semmi a Budapest-Belgrád vasútból? Ezt járjuk körbe a műsorban.
1
G7 Podcast: Van bármi értelem az USA közel-keleti csapkodása mögött?
G7
Látszólag kaotikus, de valójában jól megmagyarázható az folyamat, ami az amerikai-iráni viszony legújabb eldurvulásához vezetett. A G7 Podcast vendége Marton Péter külpolitikai szakértő.
3
Chikán Attila: Ahol az alapvető gazdasági összefüggéseket sem látják, ott csak balhé lehet
G7
A hagyományos értelemben vett közgazdaságtani képzés Magyarországon gyakorlatilag megszűnőben van, az ELTEcon jövő szeptember után már nem indít új évfolyamot. De mi történik a Corvinuson? Pete Péter és Chikán Attila beszélget a G7 Podcast Liveon.
4
G7 Podcast: Szennyezési jogok és a kamionozás szeretete
G7
A Magyarország legszennyezőbb erőműve körüli kavarás és egy 24 órás kamionozásról írt riport a G7 podcast eheti témája.
3
G7 Podcast: Mi Mészáros Lőrinc létezésének a valódi üzenete?
G7
Nehezen bírkózik meg az ország azzal a helyzettel, hogy az ország leghatalmasabb üzletembere egy olyan népmesei figura, aki ránézésre is alkalmatlan egy cégcsoport vezetésére. Rényi Pál Dániel, Bódis András és Jandó Zoltán a G7 Podcastban!
4
Ha nincs végleges megoldás az atomhulladék tárolására, akkor miért Pécs határában raknák le?
G7
G7 Podcast! Most a szelektív szemét feldolgozásáról és az atomhulladék feldolgozhatatlanságáról beszélgetünk.
2
Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik
G7
Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.
1
Olcsóbb BKV-jegy Tiborcz-adóból? Nincs könnyű helyzetben Karácsony
G7
G7 Podcast! Jandó Zoltánnal és Bucsky Péterrel beszéljük át, milyen nehéz döntések állnak Karácsony Gergely előtt.
2
Hiába kapunk nagyobb bért, ha közben minden terhet ránk tesznek
G7
Újra G7 Podcast! Vendégünk Éber Márk, akivel átbeszéljük, hogyan igazodott a Fidesz a globális kapitalizmus válságához, és hogyan tett minden terhet a társadalom aljára. De beszélgetünk a hét erősebb G7-es cikkeiről is.
1
Dezső András: Meg akarták csinálni a nemzetközileg sikeres, nagy magyar maffiát, de a terv elbukott
G7
G7 podcast! Vendégünk a magyar szervezett bűnözésről most megjelent bestseller szerzője, akivel átbeszéljük a maffia történetét, Pintér Sándor mítoszát és minden mást, amit tudni kell az alvilág nehézfiúiról.
9
Szendrői Gábor: Lett tőkéje a magyar cégeknek, de most kell nagyon figyelniük, hogy mire költik
G7
G7 podcast! Lassan vége az eddigi relatív sikereket hozó céges modellnek vállalati tranzakciós tanácsadó vendégünk szerint. Ha most nem figyel a jó helyzetbe került ezer hazai cég, akkor baj lesz.
2
László Csaba: Sokáig együtt kell még élnünk a nemzetközi adótervezéssel
G7
G7 podcast! Nem mostanában kezdődött Magyarország offshore-problémája, és a tao-támogatásokat sem a Fidesz találta ki. A volt pénzügyminiszterrel beszélgettünk Magyarország és a nemzetközi adózás viszonyáról.
6
Tóth István János: Ahhoz, hogy ellopjanak százmilliárdot, meg kell fertőzni ezermilliárdot
G7
Ér valamit az az ügyészség, ami néha félrenéz? A G7 podcast vendége a Korrupciókutató Központ vezetője.
12
Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött
G7
Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.
4
Csaba László: Nagyjából úgy vezetik a gazdaságot, mint a hetvenes években
G7
G7 podcast! Mostani vendégünk Csaba László közgazdász, akit a gazdaságpolitika mellett bevándorlásról, az akadémiáról és az új könyvéről is kérdezünk.
5
Mit mondanak a közgazdasági kutatások a versenyképességről?
G7
A G7 podcast vendége Muraközy Balázs, az MTA közgazdaságtani intézet versenyképességgel foglalkozó Lendület-kutatócsoportjának vezetője. Átbeszéljük, hogy mit tehetne a kormány, ha tényleg az lenne a célja, hogy javuljon a magyar innovációs rendszer.
2
Pogátsa Zoltán: Nem tudják fizetni cégek a minimálbért? Hulljon a férgese!
G7
G7 podcast! E heti vendégünk egy szókimondó közgazdász, akinek megvan a véleménye azokról a cégekről, amelyek nem tudnak a megélhetéshez elegendő bért fizetni.
5
Pletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol van
G7
G7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.
6
Pethő András: A közönségük felé kell fordulniuk az újságoknak
G7
G7 podcast! Eheti vendégünk Pethő András, a Direkt36 társadalapítója, akivel Simicska Lajos karrierívéről, a magyar sajtó finanszírozásáról és a Washington Postról beszélgettünk.
5
A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon
G7
Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége.
7
Zsiday Viktor: Ezer milliárdokban mérhető károkat okoz Magyarországon a járadékvadászat
G7
Vége a bulinak a tőkepiacokon, a következőkben nehéz lesz részvényekkel pénzt keresni. Magyarországnak pedig esélye nincs felzárkózni független intézmények és a társadalmi tőke felhalmozása nélkül.
3
Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok
G7
Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei.
4
Lépéselőnyben vannak az adócsalók a NAV-val szemben
G7
Mit lehet tenni, ha a NAV-val harcban álló bűnszervezetek megpróbálnak céljaik eléréséhez egy egész iparágat felhasználni, és sokkal több a veszteni valójuk, mint az érintett szektornak? Podcast.
2
Pléh Csaba: Nem lehet kormányrendelettel átalakítani az oktatást
G7
Szakképzéssel nem lehet megtanítani a fiatal felnőtteket írni-olvasni. A tudomány kérdéseiben a tudósoknak, nem pedig a kormányzatnak kellene döntenie. G7 podcast Pléh Csaba pszichológussal.
2
A nagy transzferár-trükközés igazi tétje
G7
Tényleg fontos nekünk, hogy egy-egy multinacionális vállalat hogyan áramoltatja a pénzt az országok között? G7 podcast, a vendég a cikksorozatunk szerzője.
0
A magyar elit kezdi körbefalazni magát, és ezt a közpolitika is segíti
G7
A mai G7 podcastban a ma megjelenő Társadalmi Riport 2018-ról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet társszerkesztőjével egyebek mellett a magyar társadalom egyik furcsaságáról.
2
G7 podcast: Minden, amit a pénzlétráztatásról tudni szeretnél
G7
Mit csinált a borsodi zsákfalvakat a nemzetközi luxusélettel összekötő adócsaló bűnszervezet, hogyan működött, és hogyan bukkantunk a nyomára? Fabók Bálint és Jandó Zoltán válaszol.
2
Magyarországon a politika érdekét szolgálja az ellopott pénz, és nem fordítva
G7
Filippov Gábor a G7 podcast vendége, akivel átbeszéltük a magyar demokrácia hanyatlását, az optimizmusra okot adó szempontokat, és azt, hogy miért nem kell kleptokráciáról vagy fasizmusról beszélni.
0
Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni
G7
Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.
0
Ha az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnak
Szentkirályi Balázs
Az EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal.
1
A rászorulók fizetnek a közgazdászképzésért, a tehetősebbeket finanszírozza az állam
Szentkirályi Balázs
Mi a baj a magyar közgazdászképzéssel, és hogyan áll ehhez a Rajk szakkollégium? G7 podcast a Rajk igazgatójával, Illyés Mártonnal.
3
Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot
Szentkirályi Balázs
Európa globális politikai szerepe nagyon leértékelődött. Tévhit, hogy az új technológiák miatt egy csomó ember elveszítheti a munkáját. G7 podcast.
2
Süt a kormányról, hogy a költségvetést a belügyének tartja, mindenki más azonnal tűnjön el
Szentkirályi Balázs
Ha a kormány minimális mértékben törekedne arra, hogy a kutatók és a társadalom felé bizalmat építsen, akkor most visszavonná az MTA költségvetésének átcsoportosítására vonatkozó javaslatát – mondja a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest ügyvezetője, Romhányi Balázs.  A megállapodás most nem is…
2
A munka világa gyarmatosította a magánéletünket
Szentkirályi Balázs
A munkavállalói jogok a béka fenek alatt vannak, a női jogok különösen. A cigányság, a menekültek, a határon túli magyarság vagy a nagycsaládosok támogatása sokakban irigységet kelt, ami beindítja a társadalmi csoportok közötti egészségtelen versenyt a jóléti állam szűkülő erőforrásaiért. Ez a verseny…
3
Felgyorsultak a karrierutak, hatalmas lehetőségeink vannak
Szentkirályi Balázs
Nem riasztja el a fiatalokat, hogy egy globális tanácsadónál az átlagosnál sokkal többet kell dolgozni, viszont fontosabb nekik a vállalat társadalmi hatása, mint a korábbi generációknak volt – utóbbi a legnagyobb különbség az y és a korábbi generációk között, mondja a Boston Consulting Group (BCG)…
0
Megállíthatatlanul piacosodik és kétsebességes lesz a magyar egészségügy
Szentkirályi Balázs
A Csányi család megjelenése fordulópont lehet a hazai magánegészségügyben, megkezdődhet a piaci konszolidáció. Több millió magánbiztosított kell a komplexebb ellátásokhoz. G7 beszélgetés Lantos Gabriellával, a Róbert Károly Magánkórház igazgatójával.
2
A magyar elit mintaadó szerepe nem ott tart, ahol kellene
Szentkirályi Balázs
A Videoton az egyik legnagyobb hazai ipari vállalkozás, egyes területeken a globális élboly tagja. A céget évtizedek óta vezető Lakatos Péterrel beszélgettünk.
3
A nem kormánypárti sajtó is hemzseg az alaptalan összeesküvés elméletektől
Szentkirályi Balázs
A mindenre kiterjedő szkepszis legalább annyira manipulálhatóvá tesz minket, mint a vakhit. G7 Beszélgetések Krekó Péterrel, az ELTE pszichológia tanszékének adjunktusával.
1
A reális cél az ellenzéki együttműködés kikényszerítése lehet
Szentkirályi Balázs
De az irreális célok megfogalmazásának is lehet eredménye. Akár olyasmi, amire nem is számítanánk.
2
Ha ez folytatódik, akkor négy, nyolc, tizenkettő és tizenhat év múlva is a Fidesz fog nyerni
Szentkirályi Balázs
A Figyelő listázós botránya arra jó Oszkó Péter szerint, hogy elterelje a figyelmet az ellenzék alkalmatlanságáról és megágyazzon a bénázás folytatásának. Interjú.
6
Olyan káosztól, ami kártékonyabb Orbán rendszerénél, nem kell tartani
Szentkirályi Balázs
Az ellenzék nem ismerte fel, hogy csak összefogással van esélye leváltani a NER-t. Az EU-felzárkózásunk beláthatatlanul távoli. Urbán Lászlóval beszélgettünk.
7
Félő, hogy kimaradunk az Európai Unióból
Szentkirályi Balázs
Még akár négy-öt évig folytatható ez a gazdaságpolitika Magyarországon. Ilyen értelemben fenntartható, ami zajlik, ebben igaza van a kormánypropagandának, csak közben legyen világos, hogy a régiós versenyben nem tudtuk tartani a helyünket. G7 Beszélgetések. Csehország, Szlovákia és Lengyelország lényegesen…
4
Ha Kádár elvtárs eltűnik, káosz jön utána? – Bod Péter Ákos arról, hogy mi vár ránk a választások után
Szentkirályi Balázs
A legnagyobb bűn az uniós pénzek lenyúlása és a verseny kiiktatása, a legnagyobb veszély, hogy kimaradunk az EU következő fejlődési periódusából. G7 podcast!
8
bla bla