Ha regisztrálsz, akkor további extra funkciókhoz juthatsz hozzá...
logo

#G7 Beszélgetések

Web RSS iTunes


A G7.hu gazdasági, közéleti podcastja.


Adások száma: 144

Utolsó adás: 2021-10-25 11:56:25

Sosem gondoltad volna, de egy autóipari cég épp most szeretné, hogy a részvényese legyél
G7
2017 óta nem volt a lakosság számára is hozzáférhető, nyilvános részvénykibocsátás a magyar értékpapírpiacon. Október 25-én indul az AutoWallis Nyrt. részvényeinek lakossági jegyzése, november 2-án pedig az intézményi jegyzés, így a teljes tranzakció során 6-8 milliárd forint friss forrást tervez a…
0
A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni
G7
A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.
0
Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak
G7
Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége.
0
A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeket
G7
A magyar oktatás sprintereket képez, pedig hosszútávfutókra lenne szükség - Lannert Judit oktatáskutatóval beszélgettünk oktatási podcastsorozatunk, a 28. óra új adásában.
2
Senki nem számított ilyesmire, de az elmúlt hetekben az energiakrízis szélére sodródtunk
G7
Hogyan jutottunk ide és mire lehet számítani? A G7 Podcast e heti adásában Szabó Lászlóval, a REKK vezetőjével és Jandó Zoltán kollégánkkal jártuk körbe a kérdést.
5
A technológia már kész a karbonsemlegességhez, kérdés, hogy a szokásainkon tudunk-e változtatni
G7
Ma már nagyjából 85 ezer háztartásban van napelem Magyarországon, ami összesen 770 megawatt energiát képes termelni, ez az országos fogyasztás több mint 10 százaléka.
0
Demokrácia-e Magyarország? A kormánypártiak szerint egyre inkább, az ellenzékiek szerint egyre kevésbé
G7
Ha a demokrácia megítéléséről van szó, mintha teljesen más világban élne egy ellenzéki és egy kormánypárti szavazó a G7 Podcast e heti vendégeinek kutatása alapján.
0
A cégeknek sem jó, ha a dolgozóik munkafüggők
G7
A magyar munkavállalók 7-8 százaléka lehet munkafüggő, ami sok kárt okoz az érintetteknek és a környezetüknek is. Kun Bernadette a G7 Podcast e heti vendége.
0
Héja és a galamb típusú jegybankárt biztosan ismersz, de ki lehet a bagoly?
G7
A magyar jegybank héjává változott, de hogyan hat mindez a hitelek törlesztőrészére és a zöldségárakra?
1
Városban vagy agglomerációban zöldebb lakni?
G7
A magyar lakosság fogyasztásához olyan sok területre van szükség, ami duplája hazánk területének. A G7 Podcast e heti vendége Harangozó Gábor.
0
Ez a munka nem működhet úgy, hogy „csak a szükséges 45 percen legyek túl”
G7
Új podcastsorozat a G7-en! A 28. órára keresztelt sorozatunk első részében Darvas József fizika-kémia tanárral beszélgettünk arról, mit lehet tenni azért, hogy a kisebb iskolákban se vesszenek el a tehetségek.
0
Az internetet hibáztatjuk a vállalhatatlan politikai vitákért, pedig a trollok offline is trollkodnak
G7
G7 Podcast! Bor Alexander szerint több százezer éves beidegződések határozzák meg a politikai viselkedésünket, aminek a csúnyább részeit az internet csak láthatóbbá teszi.
3
Minden második magyar felnőtt vásárolt már a neten, de mit veszünk a wc-n ülve?
G7
Mi alapján hozunk meg egy vásárlási döntést? Melyik mindennapi szituációban, jellemzően milyen termékeket vásárolunk? Lehet jó élmény egy alapvetően veszteségként megélt helyzet, a fizetés? A G7 podcast vendégei Komándi Krisztián, a Frontíra szolgáltatástervező cég tanácsadója és Mondovics Péter, a…
0
Olyan lett a befektetői világ, mint a drogos, aki hozzá van szokva a szerhez
G7
Csapdahelyzet formálódik, mert ha a jegybankok elkezdenék kivezetni az eszközvásárlási programjaikat, akkor olyan mértékű eszközárcsökkenés jöhet, ami rossz lesz a gazdaságnak, rossz az embereknek, és valakinek megint meg kell majd mentenie őket.
0
A migránskártya ott működött, ahol tömegeknek hiányzik az alapvető biztonságérzete
G7
2015 után egész Európában nőtt a migráció elutasítása, aztán Nyugat-Európában visszaállt a korábbi szintre, a keleti tagállamokban viszont jelentős maradt. De miért?
0
Most épp jól jön a saját deviza, de euróval hosszabb távon százmilliárdokkal lennének beljebb az exportáló cégek
G7
Egy válságos időszakban, mint a mostani is, jól jön az önálló monetáris politika, a saját deviza és az ehhez kapcsolódó kamatpolitika. A másik oldalon azonban ott van az a sok 100 milliárd forint, amivel beljebb lennének a külföldre szállító és importáló magyar vállalkozások, ugyanis nagy kockázatot…
1
Magyarországon ötödébe kerül egy startupba fektetni, mint a Szilícium-völgyben
G7
Pedig az összeg nagyjából ugyanazt a fejlettségi fokozatot, egy 20-30 fős csapat pénzügyi bázisát biztosítja hasonló időtávra.
0
Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást
G7
A technológiai fejlődés és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk.
1
Az EU olyan, mint egy autópálya: a sofőrtől függ, hogy balesetezik, vagy szabadon száguld rajta
G7
A déli tagállamok példája is megmutatja a 2004-től kezdve csatlakozottaknak, hogy az EU-tagság milyen lehetőségeket és veszélyeket hordoz magában. Székely István a G7 Podcast e heti vendége.
1
Olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt
G7
A Siemens már 135 éve van jelen Magyarországon, és mindig a villamosenergia, a villamosság és az automatizálás, az informatika fejlődésében látta a jövőt. Ma olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, és akár nagyobbak is, mint a Siemens, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt…
0
Nagyon fontosak a külföldről beáramló tőkebefektetések, de túlbecsültük a szerepüket
G7
Nagyon kevés magyar céget tudtak a külföldi vállalatok beszállítóként magukkal húzni - fejtette ki Sass Magdolna, a KRTK Világgazdasági Intézetének igazgatója a G7 e heti podcastjában.
2
Nem tudjuk, hogyan közlekedünk majd 2056-ban, és a koncesszióval az adófizetők állják a kockázatot
G7
Mik a kockázatai annak, ha az állam 35 évre koncesszióba adja az autópályák építését és üzemeltetését? A G7 Podcast e heti vendégei Juhász Matthias és Bucsky Péter.
0
Káros-e az e-cigaretta?
G7
A G7 Beszélgetések mai adásában Dr. Szondi Klára tüdőgyógyásszal és Ficsor Zoltánnal, a Villanypára Egyesület elnökével beszélgettünk a februárban kiadott uniós rákellenes tervről, a dohányzásról való leszokás állásáról és az alternatív technológiák létjogosultságáról. Az európai uniós szabályozás célja,…
2
Az EU-csatlakozás hiú reményei is fűtik a keleti tagállamok LMBT- és genderellenes mozgalmait
G7
Mi köze van az EU-n belüli egyenlőtlenségeknek a keleti tagállamok LMBT- és genderellenes mozgalmaihoz? Kováts Eszterrel beszélgettünk erről az e heti G7 Podcastban.
1
Nincs felzárkózás, ha a hazai tőkések exportteljesítmény nélkül erősödnek
G7
Alapvető tényezők hiányoznak a régióban ahhoz képest, ahogy a kelet-ázsiai fejlesztőállamok utolérték a világgazdaság centrumát. Ricz Judit és Gerőcs Tamás a G7 Podcast a heti vendégei.
2
Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást
G7
Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és - a kártyás vásárlás után - a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.
0
Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben
G7
Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.
0
Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát
G7
Szlovákia az elmúlt 10 évben pont abban javított sokat, ami miatt a magyar közkiadások minősége gyengébb. Fazekas Mihály a G7 Podcast e heti vendége.
0
Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás
G7
Ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizált termelés, mint a napelemek, az energiatárolás és a saját, e-autóba való üzemanyag kigazdálkodása az otthoni energiamenedzsment-rendszerben – mondta Novotny Dénes, az elektromos töltéssel, töltési rendszerekkel foglalkozó ALTE-GO…
1
A klímaváltozás és az öregedés hozhatja vissza az inflációt az előttünk álló években
G7
Jön vissza az infláció. De féljünk tőle, vagy örüljünk neki? Pogátsa Zoltánnal és Móricz Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.
1
A jó sztori és a számok mellett kell egy kis kémia is a kockázati tőkebefeketések sikeréhez
G7
Mi a helyzet a kezdő fázison már túljutott cégekkel, amelyeknek több millió eurós tőkebefektetésre volna szükségük ahhoz, hogy nemzetközi szinten is labdába rúghassanak? G7 podcast.
0
Ha el akarjuk kerülni, hogy az oltásaink hasztalanná váljanak, fel kell oldani a vakcinafejlesztők és a gyártók ellentétét
G7
G7 Podcast! Rengeteg oltóanyagot kellene előállítani ahhoz, hogy csökkentsük a mostani vakcináknak ellenálló mutációk kialakulásának esélyét. A Taylor Wessing ügyvédi iroda szakértőivel ennek a lehetőségeit beszéltük át.
0
Új életformát teremtve jelentek meg a vidéki Magyarországon a kreatív vállalkozónők
G7
A magyar gazdaság és a nemi szerepek rendszerváltás utáni átalakulásáról egyszerre árulkodik a vidéki kreatív vállalkozónői réteg kialakulása. Erről mesélt az e heti G7 Podcastban Csurgó Bernadett.
0
Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat
G7
G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.
1
Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?
G7
Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.
2
A felhasználók nyomasztása nem éri meg a cégeknek – akkor miért próbálkoznak vele mégis?
G7
Valójában a cégeknek sem éri meg, ha különféle trükkökkel próbálnak minket döntésekbe manipulálni az online térben. Akkor miért teszik? A Frontira munkatársaival veséztük ezt ki az e heti G7 Podcastban.
0
Tízből csaknem kilenc magyar szorong a klímaváltozás miatt, ami már áttörést jelent
G7
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó, és aggódik a környezetpusztítás miatt – derült ki az Alteo megbízásából készített kutatásból, amelyben a magyar lakosság környezetvédelemhez kapcsolódó ismereteit és magatartását vizsgálták. Áttörésnek tekinthető ez a szám, hiszen tíz éve még szinte földönkívülinek…
1
Egyre több a barát, és kevesebb a családtag azok között, akikben a leginkább megbízunk
G7
Komoly változások voltak a magyarok bizalmas kapcsolataiban 15 év alatt, a kérdést kutató Albert Fruzsinával és Dávid Beátával beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.
3
Lehet zöld és fenntartható a műanyag?
G7
Győri kutatók a 3D-nyomtatásban használt anyag bioműanyag alternatíváin dolgoznak, többek között erről a projektről is mesélt a G7 Podcast e heti adásában Lendvai László.
4
A megvásárolt termékek harmada ma még a kukában végzi
G7
Éves szinten 560 kilogramm szemetet hagyunk magunk mögött fejenként, aminek csökkentése nem kis feladat. Az elmúlt években azonban látok egy szemléletváltást, már nemcsak a cégek tűzik zászlajukra az újrahasznosítást, hanem az utca embere is jobban meggondolja, hova helyezi a háztartásából kikerülő…
1
A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés
G7
G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.
2
A keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiak
G7
Összeszerelést igen, kutatás-fejlesztést nem, vagy csak elenyésző mértékben hoznak ide a régióban befektető feltörekvő piaci cégek. A G7 Podcast vendége Szunomár Ágnes.
2
Ha nem kezdjük el energetikailag is felújítani az otthonainkat, esélytelenek a 2050-es klímacélok
G7
A lakosság 3000 milliárd forintot költött felújításra az elmúlt öt évben, de csak a pénz fele hozott energiamegtakarítást is. Koritár Zsuzsanna a G7 Podcast e heti vendége.
0
A jövő biztosan zöldebb lesz, de még nem lesz fenntartható
G7
Az áram termelésében látványos az elmozdulás a fenntarthatóság felé, de a teljes kép sokkal vegyesebb. A G7 Podcast e heti vendége Szabó John.
2
Benne van a pakliban, hogy Mészáros Lőrincnek a versenypiacon is helyt kell állnia
G7
A Mészáros-csoport megvette az ország egyik legnagyobb ásványvíz- és PET-feldolgozó üzemét. Az e heti G7 Podcastban Jandó Zoltán cikksorozata alapján latolgattuk ennek a jelentőségét.
2
A magyar és a kínai korrupció közös pontja, hogy a kisember egyre inkább kimarad belőle
G7
Hogy hasíthat a gazdaság, ha közben kiakadnak a korrupciós indexek? Egy új, Kínáról szóló könyv alapján veséztük ki a magyar lophatósági válságot az e heti G7 Podcastban.
2
Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához
G7
G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.
2
A magyar városok háromnegyede zsugorodik, és alig tud tenni valamit ez ellen
G7
A vezetők gyakran tudomásul sem veszik, a helyiek körében viszont gyakori a történelmi igazságtalanság érzése, amiért kimaradnak a fejlesztésekből. Jelinek Csaba és Virág Tünde a G7 Podcast vendége.
1
Sokkal megrázóbb volt a magyar gazdaságnak az első hullám, mint azt a statisztikák mutatják
G7
A statisztikából eltűnt egy jókora adag magyar kkv, elképzelhető, hogy csődbe mentek. Köllő János és Reizer Balázs a G7 Podcastban.
3
„Nem a 24., hanem már nagyjából a 28. órában vagyunk a természettudományos tanárhiány problémájával”
G7
A Szabó Szabolcs Alapítvány a természettudományos tanárhiányt látja a magyar oktatási rendszer egyik legnagyobb problémájának. A heti G7 Podcastban erről és a lehetséges megoldásokról beszélgettünk.
0
Tényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?
G7
A környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetők tapasztalatairól Naffa Helenával beszélgettünk a G7 Podcastban.
0
Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad
G7
A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége.
2
Önként égetjük ki magunkat a munkahelyünkön
G7
Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb filozófusa, Byung-Chul Han szerint a munka megváltozása összefüggésben van a mentális betegségek terjedésével. K. Horváth Zsolt a G7 Podcast vendége.
0
Van egy olyan törésvonal a magyar politikában, amiben jobban hasonlítunk az USA-hoz, mint Lengyelországhoz
G7
Csehország, Lengyelország és Magyarország politikai törésvonalai sok szempontból nagyon hasonlóan alakultak a rendszerváltás óta, de a különbségek talán még érdekesebbek. Lindner Attila a G7 Podcast vendége.
0
A filmgyártás veszteséges, ha az állam nem segít
G7
"Rosszul érezném magam, ha meg akarnám mondani az alkotóknak, hogy mit kell gondolni vagy mondani az országról" - Mécs Mónika producerrel beszélgettünk.
0
Magyarország felzárkózásához 20-25 tőzsdén jegyzett magyar nagyvállalatra lenne szükség
G7
A McKinsey tanulmánya szerint a 2015 és 2019 közötti növekedési tempóval a magyar egy főre eső GDP 2030-ra utolérhetné az eurózóna jelenlegi szintjét. A G7 Podcast vendége Havas András.
0
Az üzleti digitalizáció nagy lehetőség a magyar technológiai startupoknak
G7
A koronavírus járvány kétségtelen legnagyobb nyertese a technológiai szektor. Legalábbis azok az ismert tech-cégek, amelyeknek  részvényeivel tőzsdén kereskednek. Nem olyan egyértelmű azonban a helyzet, ha összességében a technológiai cégek, különösen a startupok helyzetét vizsgáljuk. Az jól látható,…
0
Radikálisan átalakulnak a vezetői szerepek
G7
Ha a cégünk jó formában van, akár befektetési célpont is lehet, mert most a hazai és a globális tőke is nagyon keresi a lehetőségeket. Podcast esettanulmányunk a fröccsöntés Teslájával, a Laciplast Kft-vel, a KPMG-vel és Litkai Gergellyel.
0
A műgyűjtés olyan, mint nagyszülőnek lenni
G7
"Nem akarunk ebből üzletet csinálni" - a két legfontosabb magyar műgyűjtővel beszélget Veiszer Alinda a G7 Beszélgetésekben.
0
Mennyire lesznek sikeresek a vakcinák? – a millió dolláros kérdés a részvénypiacokon
G7
Ha egy cégnél azt látjuk, hogy egy-két éven belül vissza tud menni a régi kerékvágásba az üzletmenet, az még nem garantálja a nyereséget. Az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a G7 podcast vendége.
0
Kritizálta a szlogent, sosem hívták többé tanácsot adni
G7
Minden politikai oldal felkérte tanácsadónak, különböző időpontokban. Alapelve volt, hogy kizárólag a saját véleményére szerződik, fenntartja a kritika jogát. Ez persze nem tetszett mindenkinek. Kolosi Tamás portrébeszélgetés a G7-en.
0
A zöld fordulat most történik
G7
Nagyon sok pénz került a zöld forradalomba, a költségek is estek az elmúlt 10 évben, így ma már simán jó üzlet zöldnek lenni.
0
G7 podcast: A több mint 500 milliárdos vagyon, ami a magyar gazdaglista elejét is megváltoztathatja
G7
A járvány megtépázhatja a vagyonokat, de így is számíthatunk rá, hogy jövőre új szereplőkkel bővül a magyar gazdaglista teteje. G7 podcast e heti vendégei Fabók Bálint és Jandó Zoltán.
0
A szállodai szobákból albérletek lettek 
G7
Új trend még a digitális nomádok esetében a workaction, a nyaralóhelyeken működő home office. Egy szektor alakul át a szemünk előtt. Ezután a G7-en a KPMG-vel.
0
Lehet a HR digitális, az iroda pedig munkaállomás helyett közösségi tér
G7
A pandémia felgyorsította a digitális átállást a bankszektorban is, inkább a lehetőséget látom benne, mintsem a kihívást – mondja a G7 podcast következő adásában Csoknyai-Horváth Gabriella, az OTP Bank HR szakterületi vezetője. A G7 podcast legújabb adásának témája a HR trendek és a digitalizáció kapcsolata.…
0
Simor András: A jegybank után eszembe sem jutott, hogy Magyarországon próbáljak dolgozni
G7
A G7 és a Hold Alapkezelő közös év végi sorozatában olyan embereket mutatunk be, akikről azt gondoljuk, hogy az élet több területén is eredményesek, és sikereik nemzetközi mércével is jelentősek.
0
A napenergia a nagybefektetők játszótere Magyarországon
G7
2020 csupán egy rosszul összevágott előzetese volt a közeljövőnknek. Egy olyan trailer, ami után rosszul alszik az ember, de nem pontosan tudja, mire is számítson. A tehetetlenséggel vegyes depresszió és beletörődés azonban nem megoldás. Itt van újra az Ezután, Litkai Gergely podcastsorozata a G7-en.…
0
Egyedülálló az EU történelmében a csomag, amelyről ma alkudozni kezdenek
G7
Csak a helyreállítási alapból a magyar GDP 6 százalékának megfelelő forrást kaphatna Magyarország, de ehhez még meg kéne egyezni a következő uniós költségvetésről. Darvas Zsolt a G7 Podcastban.
0
Akár 8 éves lemaradást is ledolgozhatott az egészségügy egy év alatt, és a járványnak még nem látszik a vége
G7
Az SAP Hungary a közelmúltban szervezett egy online konferenciát, ahol azt járták körül az együttműködő partnerekkel, kormányzati és egészségügyi intézmények képviselőinek részvételével, hogy a pandémiás kihívások hogyan fogják felpörgetni az egészségügy digitalizációját, hogy nézhet ki az egészségügy…
0
A vírusszkepticizmus ellen is segítene, ha az iskolában problémacentrikus gondolkodásra oktatnának
G7
Boldogkői Zsolt szerint a bizalmatlanságot csökkentheti, ha a tudósok elmagyarázzák a tudomány eredményeit, de sokszor a szakma is felelőtlenül kommunikál. G7 Podcast!
0
Próbálja menteni a menthetőt a magyar zeneipar, de már elindultak a csődeljárások
G7
A fesztiválszezon kiesése volt az igazi érvágás a magyar zeneiparnak, a legnagyobb veszteség pedig a technikusok pályaelhagyása lehet. Bali Dáviddal beszélgettünk a heti G7 Podcastban.
0
Az állami támogatások késleltethetik a szembesülést a pandémia által okozott valós károkkal
G7
A G7 és a SAP Hungary Digitális COVID Körkép címmel online felmérést végzett a hazai cégvezetők és vállalati döntéshozók körében, amelyből kiderül, hogy minden ötödik cég 30 százaléknál nagyobb árbevétel-zuhanásra számít idén. A G7 podcast vendégei Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója…
0
Lakáshitelbe tolják az embereket, pedig ez sokaknak nem jelent megoldást
G7
A pénzügyi rendszer pedig egészen más lehetőségeket nyújt az EU keleti és nyugati tagállamaiban, ami a lakhatáspiaci lehetőségeket is szűkíti nálunk. Az e heti G7 Podcast vendége Pósfai Zsuzsanna.
3
Trump szavazóit nem a korrupció zavarja, hanem az, hogy az elit csak magával van elfoglalva
G7
Bidennek pedig van egy joviális nagypapás kiállása, amivel jó kompromisszumokra képes, nagy reformokat viszont ne várjunk tőle. A G7 Podcast vendége Sebők Miklós.
4
2030-ra az a cél, hogy az energiamixben legalább akkora súlya legyen a napenergiának, mint az atomnak
G7
A fenntarthatóság, a klímavédelem, a társadalmi felelősségvállalás nagyon komoly hívószóvá vált az elmúlt években – mondja a G7 podcast vendége, Kovács Domonkos, az Alteo M&A és Tőkepiacok vezérigazgató-helyettese.
1
A politikában itthon és az USA-ban sem azt figyeljük már, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja
G7
Hogy lehet egy választónak ugyanarról a témáról két véleménye? Janky Béla magyarázza el az eheti G7 Podcastban.
0
Ezt az amerikai választást úgy kell nézni, hogy ha szoros lesz, akkor reggelre sem lesz eredmény
G7
Szerda hajnalra eldőlhet, hogy Trump megbukik - de ha győz, az nagy eséllyel nem fog még kiderülni. A Diófa Alapkezelő szakértője a G7 podcast vendége.
0
Két nagy politikai gépezet harca, ami a végletekig polarizálta a véleményeket: mi az amerikai választás tétje?
G7
Akár hetekig is eltarthat, mire kiderül a keddi amerikai elnökválasztás eredménye. Nem voltak jó évei az amerikai demokráciának, kérdés, hogy innen vissza lehet-e jönni. G7-podcast!
0
Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e
G7
A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.
5
G7 Podcast: gázárak, rezsicsökkentés, és egy nem várt világpiaci fordulat
G7
Egy nem várt fordulat következtében úszta meg a kormány a piaci alá nyomott rezsiárakből következő gazdasági bajokat, új rezsicsökkentés mégsem várható.
0
Gáz helyett geotermikus energiával fűteni nemcsak zöldebb, hanem olcsóbb is lenne
G7
Évtizedek óta tudjuk, hogy nagy lehetőség lenne benne, mégis alig van előrelépés. A G7 Podcast vendége Tóth Anikó Nóra, a geotermikus energia nemzetközileg elismert kutatója.
3
Ha a válságra számítunk, az már nem is válság, hanem jövőkép
G7
Miért vészelte át a magyar energetikai rendszer ilyen simán a járványhelyzetet, és hogyan működhet a legjobban a megújuló energia? Az Alteo vezetői, ifj. Chikán Attila és Luczay Péter a G7 podcast vendégei.
2
Azzal, hogy megállt a világ, tízéves technológiai ugrást hajtottunk végre
G7
Sok területen sikerült hatalmasat előrelépni a járvány idején. Az SAP Hungary vezetője a G7 Podcast vendége.
1
Ezután: Lélektanilag sokat számíthat, ha a nyáron elindulhat a belföldi turizmus és a fesztiválok
G7
Duca Andrea a G7 és a Dumaszínház közös podcastjának vendége.
3
Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről
G7
A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban.
0
Ezután: Mikor állhatnak újra lábra a színházak?
G7
Az élet és a színház olyan közel van egymáshoz, hogy a lezárások a színházi életet is teljesen felszámolták. Az Ezután podcast vendége Dömötör András színész-rendező.
3
Ezután: Elfogytak az önvédelmi fegyverek a boltokból, erősödni fog az uzsora
G7
Egyre többen attól tarthatnak, hogy elveszítik a megélhetésüket, és kénytelenek lesznek a törvényen kívül keresni a megoldást.
5
Scheiring Gábor: A kormány sokat segített a nemzeti tőke egy részének, de a felzárkózáshoz ez kevés lesz
G7
G7 podcast! Jó idők jártak azokra a magyar cégtulajdonosokra, akik tudásszegény, munkaintenzív termelést végeztek. Ezért is olyan stabil a NER.
2
Ezután: A tanároknak meg kell tanulnia, hogy nem kontrollálhatják mindig a tanulókat
G7
Már a járvány és a kényszerű távoktatás előtt is idejétmúlt szemlélet volt, hogy a tanárnak és a diáknak egy térben kell lennie, hogy oktatás történhessen. Moss László, az Eötvös gimnázium igazgatója az Ezután podcast vendége.
2
A szegény országok gyorsított tempóban húzzák fel a szociális védőhálót a vírus miatt
G7
Kockára került minden, amit előrelépett a világ a globális szegénység felszámolásában. Sipos Sándor, a Világbank tanácsadója a G7 podcast vendége.
7
Ezután: Nem biztos, hogy jót tesz a környezetnek a home office
G7
Valóban jó a távmunka a környezetnek? Mit hasznosíthatunk a mostani tapasztalatokból? Sok más mellett ezekről beszélgetett Litkai Gergely Bart István klímapolitikai szakértővel.
5
Ezután: Katasztrófasorozat jön, de ezt nem közvetítik majd a híradók
G7
Indul a G7 és a Dumaszínház új podcastja, az Ezután. Litkai Gergely beszélget Feledy Botond külpolitikai szakértővel arról, hogy mit várhatunk a koronavírus utáni világban.
4
Már soha nem fogunk úgy dolgozni, mint korábban?
G7
Vállalatvezetőket kérdeztük arról, hogy szerintük miben változik az életünk és a munkánk, mi marad velünk hosszabb távon is a mostani, egészen kivételes helyzetből.
2
GfK: az online elektronikai vásárlásaink nem helyettesítik a bolti eladásokat
G7
Az online kereskedők mellett a nagyobb raktárkészlettel rendelkező cégek vészelhetik át eredményesebben az előttünk álló periódust, mondja a GfK ügyvezető igazgatója.
2
Cser Tamás: Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe
G7
G7 Podcast! A Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az emberek optimizmusa és élni akarása miatt gyorsan visszatérhet a gazdaság a most még mélyülő válság után.
0
„Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe” – ismert szakértők a válságról
G7
Rendkívüli G7 Podcast! Milyen ez a gazdasági sokk, ami hirtelen elhatalmasodott a világon, hogyan kell megoldani, és milyen lesz a jövő? Chikán Attila, Gyurcsik Attila, László Csaba, Palócz Éva és Szabó László válaszol.
5
Húsz év múlva eltűnhetnek a benzines és dízelautók a szalonokból?
G7
Az üzemanyagcella megoldhatja azt a problémát, amit az akkumulátorok nem tudnak, de még várni kell rá legalább egy évtizedet. Ez volt a negyedik G7 Podcast Live.
8
Indokolt a hisztéria az új koronavírus miatt?
G7
G7 Podcast! Vendégünk Marton Péter biztonságpolitikai szakértő, akivel a vírusról elérhető információkat és az egyes országok járványellenes intézkedéseit beszéljük végig.
7
Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára
G7
G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek.
5
Zsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintot
G7
Meg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon.
4
G7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengeti
G7
Néhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.
1
G7 Podcast: Rossz előrejelzések és egy fölösleges vasút kisiklása
G7
Miért ilyen nehéz megjósolni a gazdasági növekedést? Lehet, hogy nem lesz semmi a Budapest-Belgrád vasútból? Ezt járjuk körbe a műsorban.
1
G7 Podcast: Van bármi értelem az USA közel-keleti csapkodása mögött?
G7
Látszólag kaotikus, de valójában jól megmagyarázható az folyamat, ami az amerikai-iráni viszony legújabb eldurvulásához vezetett. A G7 Podcast vendége Marton Péter külpolitikai szakértő.
3
Chikán Attila: Ahol az alapvető gazdasági összefüggéseket sem látják, ott csak balhé lehet
G7
A hagyományos értelemben vett közgazdaságtani képzés Magyarországon gyakorlatilag megszűnőben van, az ELTEcon jövő szeptember után már nem indít új évfolyamot. De mi történik a Corvinuson? Pete Péter és Chikán Attila beszélget a G7 Podcast Liveon.
4
G7 Podcast: Szennyezési jogok és a kamionozás szeretete
G7
A Magyarország legszennyezőbb erőműve körüli kavarás és egy 24 órás kamionozásról írt riport a G7 podcast eheti témája.
3
G7 Podcast: Mi Mészáros Lőrinc létezésének a valódi üzenete?
G7
Nehezen bírkózik meg az ország azzal a helyzettel, hogy az ország leghatalmasabb üzletembere egy olyan népmesei figura, aki ránézésre is alkalmatlan egy cégcsoport vezetésére. Rényi Pál Dániel, Bódis András és Jandó Zoltán a G7 Podcastban!
4
Ha nincs végleges megoldás az atomhulladék tárolására, akkor miért Pécs határában raknák le?
G7
G7 Podcast! Most a szelektív szemét feldolgozásáról és az atomhulladék feldolgozhatatlanságáról beszélgetünk.
2
Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik
G7
Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live.
1
Olcsóbb BKV-jegy Tiborcz-adóból? Nincs könnyű helyzetben Karácsony
G7
G7 Podcast! Jandó Zoltánnal és Bucsky Péterrel beszéljük át, milyen nehéz döntések állnak Karácsony Gergely előtt.
2
Hiába kapunk nagyobb bért, ha közben minden terhet ránk tesznek
G7
Újra G7 Podcast! Vendégünk Éber Márk, akivel átbeszéljük, hogyan igazodott a Fidesz a globális kapitalizmus válságához, és hogyan tett minden terhet a társadalom aljára. De beszélgetünk a hét erősebb G7-es cikkeiről is.
1
Dezső András: Meg akarták csinálni a nemzetközileg sikeres, nagy magyar maffiát, de a terv elbukott
G7
G7 podcast! Vendégünk a magyar szervezett bűnözésről most megjelent bestseller szerzője, akivel átbeszéljük a maffia történetét, Pintér Sándor mítoszát és minden mást, amit tudni kell az alvilág nehézfiúiról.
9
Szendrői Gábor: Lett tőkéje a magyar cégeknek, de most kell nagyon figyelniük, hogy mire költik
G7
G7 podcast! Lassan vége az eddigi relatív sikereket hozó céges modellnek vállalati tranzakciós tanácsadó vendégünk szerint. Ha most nem figyel a jó helyzetbe került ezer hazai cég, akkor baj lesz.
2
László Csaba: Sokáig együtt kell még élnünk a nemzetközi adótervezéssel
G7
G7 podcast! Nem mostanában kezdődött Magyarország offshore-problémája, és a tao-támogatásokat sem a Fidesz találta ki. A volt pénzügyminiszterrel beszélgettünk Magyarország és a nemzetközi adózás viszonyáról.
6
Tóth István János: Ahhoz, hogy ellopjanak százmilliárdot, meg kell fertőzni ezermilliárdot
G7
Ér valamit az az ügyészség, ami néha félrenéz? A G7 podcast vendége a Korrupciókutató Központ vezetője.
12
Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött
G7
Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.
4
Csaba László: Nagyjából úgy vezetik a gazdaságot, mint a hetvenes években
G7
G7 podcast! Mostani vendégünk Csaba László közgazdász, akit a gazdaságpolitika mellett bevándorlásról, az akadémiáról és az új könyvéről is kérdezünk.
5
Mit mondanak a közgazdasági kutatások a versenyképességről?
G7
A G7 podcast vendége Muraközy Balázs, az MTA közgazdaságtani intézet versenyképességgel foglalkozó Lendület-kutatócsoportjának vezetője. Átbeszéljük, hogy mit tehetne a kormány, ha tényleg az lenne a célja, hogy javuljon a magyar innovációs rendszer.
2
Pogátsa Zoltán: Nem tudják fizetni cégek a minimálbért? Hulljon a férgese!
G7
G7 podcast! E heti vendégünk egy szókimondó közgazdász, akinek megvan a véleménye azokról a cégekről, amelyek nem tudnak a megélhetéshez elegendő bért fizetni.
5
Pletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol van
G7
G7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével.
6
Pethő András: A közönségük felé kell fordulniuk az újságoknak
G7
G7 podcast! Eheti vendégünk Pethő András, a Direkt36 társadalapítója, akivel Simicska Lajos karrierívéről, a magyar sajtó finanszírozásáról és a Washington Postról beszélgettünk.
5
A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon
G7
Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége.
7
Zsiday Viktor: Ezer milliárdokban mérhető károkat okoz Magyarországon a járadékvadászat
G7
Vége a bulinak a tőkepiacokon, a következőkben nehéz lesz részvényekkel pénzt keresni. Magyarországnak pedig esélye nincs felzárkózni független intézmények és a társadalmi tőke felhalmozása nélkül.
3
Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok
G7
Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei.
4
Lépéselőnyben vannak az adócsalók a NAV-val szemben
G7
Mit lehet tenni, ha a NAV-val harcban álló bűnszervezetek megpróbálnak céljaik eléréséhez egy egész iparágat felhasználni, és sokkal több a veszteni valójuk, mint az érintett szektornak? Podcast.
2
Pléh Csaba: Nem lehet kormányrendelettel átalakítani az oktatást
G7
Szakképzéssel nem lehet megtanítani a fiatal felnőtteket írni-olvasni. A tudomány kérdéseiben a tudósoknak, nem pedig a kormányzatnak kellene döntenie. G7 podcast Pléh Csaba pszichológussal.
2
A nagy transzferár-trükközés igazi tétje
G7
Tényleg fontos nekünk, hogy egy-egy multinacionális vállalat hogyan áramoltatja a pénzt az országok között? G7 podcast, a vendég a cikksorozatunk szerzője.
0
A magyar elit kezdi körbefalazni magát, és ezt a közpolitika is segíti
G7
A mai G7 podcastban a ma megjelenő Társadalmi Riport 2018-ról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet társszerkesztőjével egyebek mellett a magyar társadalom egyik furcsaságáról.
2
G7 podcast: Minden, amit a pénzlétráztatásról tudni szeretnél
G7
Mit csinált a borsodi zsákfalvakat a nemzetközi luxusélettel összekötő adócsaló bűnszervezet, hogyan működött, és hogyan bukkantunk a nyomára? Fabók Bálint és Jandó Zoltán válaszol.
2
Magyarországon a politika érdekét szolgálja az ellopott pénz, és nem fordítva
G7
Filippov Gábor a G7 podcast vendége, akivel átbeszéltük a magyar demokrácia hanyatlását, az optimizmusra okot adó szempontokat, és azt, hogy miért nem kell kleptokráciáról vagy fasizmusról beszélni.
0
Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni
G7
Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.
0
Ha az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnak
G7
Az EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal.
1
A rászorulók fizetnek a közgazdászképzésért, a tehetősebbeket finanszírozza az állam
Szentkirályi Balázs
Mi a baj a magyar közgazdászképzéssel, és hogyan áll ehhez a Rajk szakkollégium? G7 podcast a Rajk igazgatójával, Illyés Mártonnal.
3
Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot
Szentkirályi Balázs
Európa globális politikai szerepe nagyon leértékelődött. Tévhit, hogy az új technológiák miatt egy csomó ember elveszítheti a munkáját. G7 podcast.
2
Süt a kormányról, hogy a költségvetést a belügyének tartja, mindenki más azonnal tűnjön el
Szentkirályi Balázs
Ha a kormány minimális mértékben törekedne arra, hogy a kutatók és a társadalom felé bizalmat építsen, akkor most visszavonná az MTA költségvetésének átcsoportosítására vonatkozó javaslatát – mondja a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest ügyvezetője, Romhányi Balázs.  A megállapodás most nem is…
2
A munka világa gyarmatosította a magánéletünket
Szentkirályi Balázs
A munkavállalói jogok a béka fenek alatt vannak, a női jogok különösen. A cigányság, a menekültek, a határon túli magyarság vagy a nagycsaládosok támogatása sokakban irigységet kelt, ami beindítja a társadalmi csoportok közötti egészségtelen versenyt a jóléti állam szűkülő erőforrásaiért. Ez a verseny…
3
Felgyorsultak a karrierutak, hatalmas lehetőségeink vannak
Szentkirályi Balázs
Nem riasztja el a fiatalokat, hogy egy globális tanácsadónál az átlagosnál sokkal többet kell dolgozni, viszont fontosabb nekik a vállalat társadalmi hatása, mint a korábbi generációknak volt – utóbbi a legnagyobb különbség az y és a korábbi generációk között, mondja a Boston Consulting Group (BCG)…
0
Megállíthatatlanul piacosodik és kétsebességes lesz a magyar egészségügy
Szentkirályi Balázs
A Csányi család megjelenése fordulópont lehet a hazai magánegészségügyben, megkezdődhet a piaci konszolidáció. Több millió magánbiztosított kell a komplexebb ellátásokhoz. G7 beszélgetés Lantos Gabriellával, a Róbert Károly Magánkórház igazgatójával.
2
A magyar elit mintaadó szerepe nem ott tart, ahol kellene
Szentkirályi Balázs
A Videoton az egyik legnagyobb hazai ipari vállalkozás, egyes területeken a globális élboly tagja. A céget évtizedek óta vezető Lakatos Péterrel beszélgettünk.
3
A nem kormánypárti sajtó is hemzseg az alaptalan összeesküvés elméletektől
Szentkirályi Balázs
A mindenre kiterjedő szkepszis legalább annyira manipulálhatóvá tesz minket, mint a vakhit. G7 Beszélgetések Krekó Péterrel, az ELTE pszichológia tanszékének adjunktusával.
1
A reális cél az ellenzéki együttműködés kikényszerítése lehet
Szentkirályi Balázs
De az irreális célok megfogalmazásának is lehet eredménye. Akár olyasmi, amire nem is számítanánk.
2
Ha ez folytatódik, akkor négy, nyolc, tizenkettő és tizenhat év múlva is a Fidesz fog nyerni
Szentkirályi Balázs
A Figyelő listázós botránya arra jó Oszkó Péter szerint, hogy elterelje a figyelmet az ellenzék alkalmatlanságáról és megágyazzon a bénázás folytatásának. Interjú.
6
Olyan káosztól, ami kártékonyabb Orbán rendszerénél, nem kell tartani
Szentkirályi Balázs
Az ellenzék nem ismerte fel, hogy csak összefogással van esélye leváltani a NER-t. Az EU-felzárkózásunk beláthatatlanul távoli. Urbán Lászlóval beszélgettünk.
7
Félő, hogy kimaradunk az Európai Unióból
Szentkirályi Balázs
Még akár négy-öt évig folytatható ez a gazdaságpolitika Magyarországon. Ilyen értelemben fenntartható, ami zajlik, ebben igaza van a kormánypropagandának, csak közben legyen világos, hogy a régiós versenyben nem tudtuk tartani a helyünket. G7 Beszélgetések. Csehország, Szlovákia és Lengyelország lényegesen…
4
Ha Kádár elvtárs eltűnik, káosz jön utána? – Bod Péter Ákos arról, hogy mi vár ránk a választások után
Szentkirályi Balázs
A legnagyobb bűn az uniós pénzek lenyúlása és a verseny kiiktatása, a legnagyobb veszély, hogy kimaradunk az EU következő fejlődési periódusából. G7 podcast!
8
bla bla