Ha regisztrálsz, akkor további extra funkciókhoz juthatsz hozzá...

#Filéző - 24.hu

Web RSS


A magyar gasztroforradalom úttörői


Adások száma: 36

Utolsó adás: 2021-10-24 10:00:25

Rókusfalvy Pál: A szőlőben megtanul az ember picit szerényebbnek lenni
24.hu
Kis országként arra vagyunk predesztinálva, hogy minőségi borokat készítsünk, mert mennyiségben nem tudjuk felvenni a versenyt – mondja Rókusfalvy Pál, a Filéző eheti vendége, akivel a borok mellett arról is beszélgettünk, mire tanítja meg az embert a természet közelsége, mi a viszonya a politikához,…
2
Ahogy olcsóbb lett az utazás Thaiföldre, egyre népszerűbb lett a thai konyha itthon is
24.hu
Ma már sokfelé találkozhatunk Budapesten thai konyhával, de másfél évtizede, amikor a Parázs Thai Étterem megnyitott, még nem ez volt a helyzet. A Filéző podcast vendége Ambrus Krisztián volt, aki lassan tíz éve dolgozik a Jókai utcai Parázsban, amelynek ügyvezetője is. Beszélgettünk a legnépszerűbb…
0
Magyarországon összemosódik a kebab a gyrosszal
24.hu
De akkor mi is a különbség a kebab és a gyros között? Hány (száz) kiló csirke és borjú fogy a pultban egy nap? És reggelente tényleg nyársra tűzve érkezik a hús az étterembe? – ezeket az alapkérdéseket is körbejártuk a Filéző podcastban, amelynek eheti vendége Harsányi Attila, a Hari Kebab étterem vezetője…
1
Ma már nem kell húsz percnél többet sétálni egy jó kenyérért
24.hu
Amikor a karanténban az emberek elkezdtek kenyeret sütni, megtapasztalhatták, hogy ez egy kőkemény meló, és egyre ritkábban kérdezték, miért kerül ennyibe – erről is mesél Gerzsenyi András és Metz Alexandra, akik pár éve, kalandvágyból alapították meg a skandináv szellemiségű Nor/ma pékséget, nemrég…
0
Ki mondta, hogy egy Michelin-csillagos étteremben nem szabad tunkolni?
24.hu
Az alig két éve indult Salt étterem pár hete kapta meg első Michelin-csillagát. Tóth Szilárd séffel és Boldizsár Máté üzletvezetővel beszélgettünk arról, hogy fér meg a fine dining a családias hangulattal, mit tanultak a skandináv szemléletből, és hogyan lehet átvezetni a magyar konyhát a 21. századba.…
0
Molnár B. Tamás: Előbb vált törzspártot a magyar polgár, minthogy az étkezési szokásain változtasson
24.hu
A Filéző podcast vendége Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója és elnöke, aki nagyjából húsz éve robbantotta ki Magyar Nemzetbe írt cikkeivel a hazai gasztroforradalmat. A beszélgetésben szóba kerül az elmúlt két évtized mellett, hogy mit árul el a jelenlegi állapotokról a legújabb…
1
Még ma is az IPA a kraft sörök kapudrogja
24.hu
Hogy jut egy zugsörfőzde odáig, hogy 1500 férőhelyes szórakozóhelyet nyit? Hol húzódik a határ a kraft, a kézműves és a kisüzemi között? És meg lehet-e őrizni a minőséget, ha az évi 300 ezer literről 2 millió literre emelik a termelést? Erről is beszéltünk Németh Antallal és Prischetzky Botonddal, a…
0
Megnyitották új éttermüket, aztán bezárt az ország
24.hu
A Filéző podcast vendége Barna Ádám volt, aki évekig a budapesti St. Andrea étterem séfjeként halmozta az elismeréseket, ám 2020 őszén mégis elérkezettnek látta az időt az új kihívásokra: üzlettársával, Varga Sándorral közösen megnyitották Esztergomban a Bistro42-t, ami már idén bekerült a Dining Guide…
0
Olyan pho levest sehol nem kapsz Európában, mint Budapesten
24.hu
Az lehet a pho itteni népszerűségének titka, hogy nagyon hasonlít egy húslevesre, mégis eléggé különbözik ahhoz, hogy izgalmas legyen – mondja Vo Son Nam, aki hét éves volt, amikor a családja 1999-ben Magyarországra költözött, ma pedig már ő a szülei által alapított Hai Nam Pho Bistro üzletvezetője.…
0
Ha fagyizód van, nincs nyarad
24.hu
A mindszentkállai Kő fagyi? pár év alatt a Balafonfelvidék kultikus fagyizójává nőtte ki magát, nem csoda, hogy tavaly, a pandémia kellős közepén megnyitották fővárosi üzletüket is a Bartók Béla úton. „Azt valljuk, hogy a chilis fagyi csípjen, a sóskaramell meg legyen sós” – mondja Rákár Gábor, aki…
3
A világ legnagyobb tévedése, hogy rossz borból kell fröccsöt készíteni
24.hu
Külföldön a magyar borról mindenkinek kapásból Tokaj jut az eszébe, és ez így van rendjén – mondja Evans Victoria, aki szerint komoly szemléletváltásra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország tényleg bornagyhatalommá válhasson. Evans biztonságpolitikai szakértőként végzett, de a hadsereg és a fegyverek…
0
Vomberg Frigyes: A hiánygazdaságban egészségesebben ettünk, mint a mostani bőségben
24.hu
Attól, hogy százan mennek egy irányba, még nem biztos, hogy az a helyes út – mondja Vomberg Frigyes séf, akinek nem szokása elugrani a konfliktusok elől, és ezúttal sem köntörfalazott, amikor a magyar gasztronómia helyzetéről vagy az elmúlt évtizedeiről kérdeztük. Szerinte a kulturális forradalmakat…
1
Gyerekként nem álmodott saját csokigyárról, mégis ő lett a drazsémágus
24.hu
Mészáros Gábor egy sörmultinál dolgozott marketingesként, és esze ágában sem volt váltani. Ám a 2008-as válság után kirúgták, és nem talált megfelelő állást, így döntötte el, hogy belevág saját vállalkozásába. A hátsó kertjében indította el a ChocoMe csokimanufaktúrát, ami egy évtized alatt odáig fejlődött,…
3
Juhos József: 11 évesen jöttem rá, hogy mégse rendőr, hanem cukrász leszek
24.hu
A Filéző podcast vendége Juhos József cukrászmester volt, aki 17 évig dolgozott a Gundelben, mielőtt saját sütizőt nyitott, mostanában pedig az RTL Klub Mestercukrász című műsorának zsűrijéből ismerhette meg a közönség. Szerinte nagy út áll még a magyar cukrászat előtt, de fontos, hogy a hagyományok…
2
Mautner Zsófia: Végre egymásra találhat Budapest és a vidéki gasztronómia
24.hu
A közös étkezés az egyik utolsó rituálénk, ahol körbeülünk egy asztalt, szemkontaktus van, és nem a kütyüinket bújjuk – vallja a Filéző podcast friss vendége, Mautner Zsófia, akivel arról is beszélgettünk, miként változtatta meg a főzéshez és evéshez való viszonyunkat az elmúlt másfél év, miért nagyon…
2
Sárközi Ákos: Hiába főzök jól, ha bunkó a felszolgáló, és hiába cuki a felszolgáló, ha rossz az étel
24.hu
A Filéző podcast vendége volt Sárközi Ákos, aki szerint egy jó étterem nem a séfről, hanem a csapatról szól. A csapatnak pedig a tanonc vagy a mosogatófiú éppúgy szerves része, mint a főnök. A Borkonyha és a Textúra séfjével beszéltünk arról is, hogy hozta ki belőlük a válság a kreativitást, mit tanulhatnak…
3
A terasznyitás eufóriája után még jöhet a feketeleves
24.hu
Mindenki vendéget akar, úgyhogy olyan zaj lesz, mintha egymillió új étterem nyitna meg egyszerre Európában – mondja Herczeg Zoltán, a Dining Guide étteremkalauz igazgatója, aki a Filéző podcast legújabb adásának vendége volt. A műsorban többek között szó esett arról, hogy mik a veszélyek a nyitás utáni…
3
Ameddig a tűzgyújtó folyadék illata lengi be az utcákat, addig nem biztos, hogy örülni kell annak, hogy mennyien grilleznek
24.hu
A Barbecue sokkal több, mint egy mekis szósz, vagy egy kertvégi, mulatozós műfaj, ami lassan kezd Magyarországon is átmenni a köztudatba. De vajon mi teszi olyan különlegessé a BBQ-húsokat, mennyibe kerül, ha valaki otthon akar belevágni, és mikor indul a szezonja egyáltalán? A Filéző podcast vendégei…
0
Butaság, hogy tengeri halat csak a tengerparton szabad enni
24.hu
A Filéző podcast vendége ezúttal Palotás Péter volt, aki a 90-es évek végén váltott a szakácskodásról a halkereskedelemre, majd megalapított a budaörsi halpiacot, és a Dokk Büfét. Első szállítmánya annak idején 200 kiló norvég lazac volt, aminek a negyede rárohadt, mára azonban négy-ötezer kiló friss…
0
Azért iszunk teát, mert kivisz a mátrixból
24.hu
Menj, igyál teát – szól a Zhao Zhou teaház mottója, amit mindenkinek érdemes megfogadni időnként. Hogy miért? Erről is beszélgettünk a hely egyik alapítójával, a Bortársaság felépítésében is részt vevő Tálos Gáborral, aki elmesélte, hogyan szeretett bele Kínába a 90-es években vendégdiákként, miért…
0
Bíró Lajos: Ma már köpködjük a múltat, de a korosztályom még emlékszik, hogy bizony mi is azt a trágyát főztük
24.hu
Visszatérőben van a régi, kockás abroszos kisvendéglők világa, ám már egy egész másik színvonalon – mondja Bíró Lajos, a Filéző podcast legújabb vendége. A Bock bisztró séfje szerint nemcsak álszent, de értelmetlen dolog letagadni a magyar gasztronómia kádári múltját, mert ehhez képest legalább lehet…
0
Zing: Nincs olyan ember, aki ne ült volna le a bérbeadójával, hogy egy kis haladékot kérjen
24.hu
Az elmúlt években a Zing Burger komoly franchise lett, a veszélyhelyzet bejelentésével viszont sokéves hátrányba kerültek, és az is kérdéses, hogyan tudják kihúzni a járvány végéig. A házhoz szállítás az egyetlen reményük. A Filéző a kijárási korlátozás alatt is tovább folytatódik, de a stúdiónk helyett…
1
Láttuk, mi van az olasz barátokkal, úgyhogy én mindenki előtt pánikoltam be
24.hu
A koronavírus-járvány alatt is igyekszünk folytatni a gasztrós podcastsorozatunkat: Az Igen nápolyi pizzázó tulajdonosával, Vidó Nórival beszélgettünk, őket hogyan érinti a veszélyhelyzet, hogyan tudják mégis átvészelni a következő pár hónapot, és hogy sikerült összehozniuk Budapest valószínűleg legdrágább…
0
Nem adok olyan ételt másnak, amit saját magamnak vagy a gyerekemnek ne adnék
24.hu
Vajda József azért alapította meg tíz éve a Pékműhelyt, mert Németországból hazatérve arra jött rá, hogy Magyarországon nem tud jó kenyeret kapni. Azóta Budapest egyik legkedveltebb péksége lett és létrehozta a Kenyérlelke fesztivált is. Vajda szerint sokkal jobb hely lenne a világ, ha az emberek szeretnék,…
0
Életünk során két-háromszor sem ártana szakmát váltanunk
24.hu
Fekete Antonio több mint húsz évet töltött a konyhán, de a séfszakmát a szakácskönyvekre és gasztrofotózásra cserélte. Most már hozzá járnak a profi séfek, a lassan profi amatőrök és a leglelkesebb hobbiszakácsok is, ha fejlődni szeretnének. Fekete szerint a magyar szakácsoktatással komoly problémák…
0
Borbás Marcsi: Nagyanyáinknak nem volt szemete, és hetente csak egyszer ettek húst
24.hu
Bár a Gasztroangyal egyelőre véget ért, Borbás Marcsi nem tett le arról, hogy kikutassa és bemutassa a vidék csodáit. Nála a főzés csupán egy kommunikációs csatorna volt, hogy minél érdekesebb termelőkön keresztül kerüljünk közelebb a legjobb alapanyagokhoz. A Filéző legújabb adásában a műsorvezetőt…
0
Öt sima pizzához egy ember is elég, egy nápolyit meg öten készítenek
24.hu
Papp Zoltán a Corvinuson végzett, de teljesen rákattant a pizzára. Azon belül is a nápolyi, pöttyös szélű pizza lett a szenvedélye, és pár éve saját üzletet nyitott. A Digó nem sokkal az Igen után indult, és először fesztiválokon tűnt fel, de végre van éttermük is. Papp Zoltán saját maga építette a…
0
Várady Tibor: Még a drága kávé is viszonylag olcsó termék
24.hu
Várady Tibor annak idején a Printában kezdte a kávés karrierjét, aztán megalapította az Espresso Embassyt, és segített abban, hogy a magyarok megismerkedjenek a speciality kávé izgalmaival. Náluk nemcsak egy reggeli pörgető az espresso, hanem igazi művészet. Beszélgettünk a kezdetekről, amikor az újhullámos…
0
A kenyérsütés nagyon szexi
24.hu
A Pipacs Pékséget több mint öt évvel ezelőtt Fülöp Ádám és Tóth Márton indították el, hogy visszahozzák a kézműves, bio kenyereket az életünkbe. Nem péknek készültek, de váltottak, és Franciaországban tanulták ki a szakmát. A Filéző legújabb adásában körbejártuk, hogy miért nem természetes a jó minőségű…
0
Vad-Horváth Zoltán: Amikor két giroszt kaptál hétszázötvenért, akkor már komoly baj volt
24.hu
A magyar street food szárnyal. Vagy mondjuk úgy, hogy egyre népszerűbb, de még mindig sokat kell fejlődnünk, hogy felérjünk a nagyokhoz, mert a BBQ-val vagy hamburgerrel már nehéz lehet kitűnni. A Magyar Street Food Egyesület elnökével, Vad-Horváth Zoltánnal beszélgettünk, hogy miért nem állhatnak büfékocsik…
0
Steiner Kristóf: A világunk a fanatizmusra van berendezkedve
24.hu
A Filéző podcast eheti adásában Steiner Kristóffal beszélgettünk, aki szerint evészavarainkat legtöbbször az okozza, hogy képtelenek vagyunk megemészteni a dolgokat, amik történnek velünk. Neki sokat segített a gyógyulásban a veganizmus és az, hogy ráébredt, az evés nemcsak róla szól. Beszélgettünk…
0
Regölyi Péter: Nem mindenki azért lesz vegán, mert nem szereti a hús ízét
24.hu
A Filéző podcast eheti adásában Regölyi Péterrel ültünk le beszélgetni, aki úgy nyitotta meg a Vegan Love-ot, hogy majdnem tíz éve a Magic Burger tulajdonosa is a feleségével. Aktív vegánok mind a ketten, és inkább azokat szólítják meg, akik úgyis lemondanának a  marháról, hogy amúgy kifejezetten bírják…
0
Pestre kitehetjük a megtelt táblát, Budára kell menni reggelizni
24.hu
A Filéző adásában ezúttal a brunch-kultúrát beszéljük ki az egyik népszerű budapesti reggeliző tulajdonosával, Dékány Bélával. A Törökméz nemcsak az étlap miatt érdekes, hanem mert Budán nyílt évekkel ezelőtt. Főleg magyarok járnak ide, és állnak akár sorba szombatonként. A környék felfutását és a legjobb…
0
Hlatky-Schlichter Hubert a magyar gasztróról, a fejlődésről és a sóher milliárdosokról
24.hu
Már az érettségi után tudta, hogy a gasztronómiával keresztezni fogják egymás útját, majd kisebb kitérők után visszatért a vendéglátáshoz. Övé a progresszív tojásos nokedlis Babel, a Kiosk és a Clark Ádám téren a Leo is, úgyhogy van némi tapasztalata a minőségről, és arról, hogy tényleg csak pénz kérdése-e…
0
Gerendai Károly: Ha a magyarokon múlna, csődbe mehetnének a csúcséttermek
24.hu
Emlékszik még valaki arra, mikor Budapestet nem lepték el a teraszok? Gerendai Károly szúrta ki magának a Liszt Ferenc teret, és harcolta ki, hogy kiülhessünk ebédelni a belvárosban, majd megnyitotta Magyarország első Michelin-csillagos éttermét, a Costest. A csúcsgasztronómia fontosságáról, a magyarok…
0
Sipos Melinda és az élet műanyag nélkül
24.hu
Menő lett a környezettudatosság, a műanyagmentes élet. Sipos Melinda hamar felismerte, mekkora szürke zóna ez a magyar piacon, és Budapesten elsőként nyitotta meg csomagolásmentes üzletét. A Ligeti bolt tulajdonosával még a műanyagmentes július kezdete előtt beszélgettünk személyes történetéről, és…
0
bla bla