Ha regisztrálsz, akkor további extra funkciókhoz juthatsz hozzá...
logo

#Borivóknak való

Web RSS iTunes Spotify


Borászok és borászatok. Hazánk szőlőkultúrájának, régi és új pincészeteinek, márkáinak, borversenyeinek bemutatása. A kulturált étkezés és borfogyasztás közösség-megtartó erejének ábrázolása.


Adások száma: 24

Utolsó adás: 2021-10-16 10:30:00

A 2021-ben megválasztott "Borászok Barátjával", Bányai Gábor Botonddal beszélgetünk |
Eredetileg mérnöki pályára készült, végül borszakértő, borszakíró és borbár tulajdonos vált belőle. Ő a BORIGO Magazin főszerkesztője, valamint a nemrégiben Wine Spectator Award-dal kitüntetett Winescape Budapest Borbár tulajdonosa, amelyben egy szabadulószoba is helyet kapott. Idén megválasztották…
1
A borexport világa, Gézárt Anna (Etyeki Kúria) szemével |
Vendégünk Gézárt Anna, az Etyeki Kúria Borgazdaság export menedzsere. Talán azt gondolnánk, hogy ez egy száraz, irodai munka, de valójában sokkal színesebb és összetettebb annál. Anna a hazai egyetemi tanulmányai után egy izgalmas nemzetközi képzés keretében mélyítette el boros tudását, és szerzett…
1
Miből lehet misebor? - Hevér László borász kalauzol bennünket |
Hogy milyen lehet egy misebor? Ki készítheti és ki választja ki? Többek között ezekre a kérdésekre is megtudhatják a választ, ha velünk tartanak. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretein belül tartott előadást nemrégiben Hevér László, aki a Pécsi Tudományegyetem oktatója, valamint az egyetem…
0
30 éves a Budapest Borfesztivál - Zilai Zoltánnal beszélgetünk |
Pár hét múlva ünnepli a 30. születésnapját a Budapest Borfesztivál. Ennek apropóján beszélgettünk a Borfesztivál születésénél már bábáskodó Zilai Zoltánnal, aki a főszervező cég, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője. Idén szeptember 23-26. között rendezik meg ezt a nagy múltú borfesztivált…
0
Közel 20 év az Etyeki Kúria kötelékében, lezárult egy korszak - Matolcsy Sárával beszélgetünk |
Napjainkban egyre több esetben halljuk, hogy az emberek külföldön próbálnak szerencsét, ezért talán meglepő lehet, amikor valaki pont az ellenkezőjét teszi. Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria Borgazdaság korábbi ügyvezetője éppen 20 évvel ezelőtt tért haza Amerikából a húga, Ágnes hívására, hogy segítse…
0
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok - Dunai Ágival beszélgetünk 2. rész |
Folytatjuk két héttel ezelőtti beszélgetésünket Dunai Ágival, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok ügyvezető igazgatójával. A legutóbbi alkalommal beszélgettünk a múltról, a Mátrai borvidék küzdelmes életéről, és arról, hogy kik voltak hatással a pincészet életére, fejlődésére, munkásságára. Most szót ejtünk…
0
Dubicz Borászat és Szőlőbirtok - Dunai Ágival beszélgetünk 1. rész |
A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok ügyvezetője és egyben tulajdonosa, Dunai György Sándorné, akit mindenki csak Dunai Ágiként emleget. A kétezres évek elején vette át az akkor még Borpalota néven ismert pincészet irányítását, amihez később csatlakozott Detti, az egyik lánya is, aki fiatalos lendületet…
1
Grand Vin de Barnag - beszélgetés Szilágyi Bencével |
Egy kedves, csendes Balaton-felvidéki falucska, egy takarosan rendbe tett parasztház, egy támogató és segítőkész család, a ház alatt pince, benne pedig natúr borok és óriási lendület. Szilágyi Bence és a Grand Vin de Barnag története... ---- fotó: Miklóska Zoltán Szerkesztő: Pesti Eszter
0
Borkorzó, a francia és olasz borok boltja - Süli Tamással és Rein Krisztiánnal beszélgetünk |
Süli Tamás még a kétezres évek elején Elzászban eltöltött borászati gyakorlat, illetve munka hatására alapította meg a főként francia borokkal foglalkozó borkereskedését, akkor még főállás mellett. Később csatlakozott hozzá a testvére, András, majd legutóbb, egy pár hónappal ezelőtt bővült a cég létszáma,…
0
Grál Borpince, Gyönk - Mucsi Zalán |
Szekszárdtól mintegy félórányira, Gyönkön alapított pincét Mucsi Zalán, aki eredetileg alföldi származású, harmadik generációs borász. A Grál Borpince tulajdonosa ideje nagy részét a szőlőben tölti a Tolnai borvidéken, de a család Budapest közelében éli a mindennapjait. Alig 3 hektáron, természetes…
0
Borválasztás és gasztro-tippek a nyári grill szezonra - Roszik Zsófia, borszaküzlet vezetővel beszélgetünk |
Roszik Zsófiával, egy budapesti kis borbolt üzletvezetőjével beszélgetünk. Megtudhatjuk hogyan cseppent Zsófi a boros világba és, hogy szerinte mely borvidékeket érdemes meglátogatni. Kapunk továbbá chili paprika és egyéb gasztronómiai tippeket, szót ejtünk bor-étel párosításokról, nyári bortrendekről,…
0
BudaPrés Cider - Haberl Dániel |
A bor és a sör között valahol félúton járunk, ha ciderről avagy almaborról beszélünk. A BudaPrés Cider nedűi frissítőek, tiszták és nagyon almásak, nem hiányozhatnak a kellemes beszélgetések mellől, ha kiülünk jó időben a teraszra. A Haberl család és szakmai csapata boros szemmel közelítik meg a készítését,…
1
A Szent György-hegy szülötte, de a Tokaji borvidék az élete - Ujvári Viviennel beszélgetünk ismét |
Ujvári Viviennel kicsit már megismerkedhettünk pár héttel ezelőtt, amikor aszútrendekről, ünnepi készülődésről, a szőlőmunkák családösszetartó erejéről és az éledő természetről beszélgettünk vele. Most visszatérünk kicsit a gyökerekhez, szót ejtünk a kezdetekről, a szőlő vonzásáról, a Szent György-hegytől…
0
BoReTT - kitartás és energia, új színfolt a kis magyar borászatok életében, Crab Maria Antoanettel beszélgetünk |
Új céget alapítani mindig kihívás, főleg ha az egy borászatokat képviselő vállalkozás a pandémia kellős közepén. Amikor azonban Crab Maria Antoanett a vírus okozta helyzet miatt elveszítette sommelier állását, mégis egy ilyen vállalkozásba kezdett, és megalapította a BoReTT-et, amely kisebb hazai borászatok…
0
A szőlő és a bor mint családösszetartó erő - Ujvári Viviennel beszélgetünk |
Ujvári Viviennel beszélgetünk, aki azon túl, hogy a mádi Barta Pince borásza, a saját Szent György-hegyi kis családi birtok életéből is kiveszi a részét. Az Ujvári család kevesebb, mint egy hektár szőlőt művel a hegy nyugati oldalán, amelynek terméséből Vivien elképzelései alapján közösen készítenek…
0
Kinek érdemes szőlész-borász képzésbe kezdenie? - Bak Zsófiával beszélgetünk
Kinek érdemes szőlész-borász képzésbe kezdenie? - Bak Zsófiával beszélgetünk, aki munka mellett levelező tagozaton borásznak tanul, de már nem először ül az iskolapadban, és úgy tűnik, hogy tudásszomja csillapíthatatlan, hiszen a borokról mindig újat és újat tanulhatunk. fotók: facebook és BorSchola…
1
Varga Ákos, az Arany Kaviár Étterem vezető sommelier-je |
Varga Ákos már 14 éves korában tudta, hogy a vendéglátásban szeretne dolgozni, hiszen mindig is szeretett az emberekkel foglalkozni. Az persze csak később kezdett körvonalazódni, hogy ezen belül is sommelier lesz, és hogy beszippantja majd a bor világa. Pár évvel ezelőtt került a nagy múltú és komoly…
0
Monostori Balázs - Cardium (Kovács Pince, Tök) | | Szerkesztő: Pesti Eszter | Zenei szerkesztő: Cs. Nagy Tamás
Monostori Balázzsal, a Cardium borászával beszélgetünk a töki pincesoron az eddigi életútjáról, a Balaton szeretetéről, és a hajdani Kovács Pincéről, amelyet az ő érkeztével Cardiumra kereszteltek.
0
Holló Ákos - Ákos Pince, Gyöngyös | | Szerkesztő: Pesti Eszter | Zenei szerkesztő: Cs. Nagy Tamás
Az 1950-es évek előtti családi tradíciót folytatva Holló Ákos 19 évesen megalapította az Ákos Pincét 1996-ban. A kezdetben csupán 1 hektáros birtok mára 11 hektárra bővült. Bár Ákosnak és feleségének, Tímeának három leány gyermeke született, azért bíznak benne, hogy lesz majd, aki folytatja édesapjuk…
0
Bacsó Andrástól 27 év után Kindl Róbert veszi át a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet vezetését | | Szerkesztő: Pesti…
Bacsó András, a Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója 27 év után nyugdíjba vonul. A spanyol tulajdonú tolcsvai birtok vezetését Kindl Róbert veszi át, aki ugyancsak komoly tapasztalatokkal rendelkezik a magas minőségű tokaji borok terén. Andrással és Róberttel közösen beszélgettünk…
0
Tamás Gábor: Bor- és párlatakadémikus | | Szerkesztő: Pesti Eszter
Az idei első beszélgetés keretein belül a pálinkák, párlatok és ginek világába teszünk egy kis kitérőt, Tamás Gábor bor- és párlatakadémikus segítségével.
0
Karácsony a Borkultnál - Oláh Rita és Antal Gábor | | Szerkesztő: Pesti Eszter
A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft, vagy ahogyan szakmai berkekben emlegetik, a Borkult elsődleges célja a hazai borkultúra fejlesztése és népszerűsítése, valamint a magyar borok nemzetközi ismertségének erősítése. Az intézmény két kommunikációs munkatársával, Oláh Ritával és Antal Gáborral…
0
"A GoBri az én vagyok." - Ludányi Gábor | | Szerkesztő: Pesti Eszter
Ludányi Gábort a keresztapja nevezte Gobrinak, így amikor saját pincét alapított, nem is volt kérdés, hogy ezt a nevet adja neki. Azóta Gábor és a GoBri teljesen egybeolvadt. A fiatal borász tősgyökeres gyöngyöstarjáni. Szeretettel beszél a faluról, ahol felnőtt és ahol jelenleg is gazdálkodik a családja…
0
Az Év Bortermelője 2020 jelölt: Ipacs Szabó István - Vylyan Pincészet | | Szerkesztő: Pesti Eszter
A Vylyan Pincészet főborásza, Ipacs Szabó István több, mint húsz éve a kisharsányi borászat kötelékében él és dolgozik. Soha nem is vágyik máshova, hiszen a Villányi borvidék egyik meghatározó birtoka mindig tartogat kihívásokat és új feladatokat számára. Itt telepedett le és alapított családot,valamint…
0
bla bla